O femeie în vârstă de 65 de ani, din Onești, a căzut în plasa escrocilor prin metoda “accidentul”, zilele trecute. P.A., care locuiește pe strada Calea Mărășești, a fost păcălită cu circa 2.000 de euro și aproximativ 6.000 de lei.
Poliția a fost sesizată cu privire la faptul că P.A. a fost victima infracțiunii de înșelăciune. Victima le-a povestit anchetatorilor că a fost contactată telefonic de o persoană necunoscută, care i-a transmis că este nevoie de o sumă mare de bani pentru a se interveni după ce o rudă de-a femeii a provocat un accident rutier grav.
La locuința femeii s-a deplasat apoi o persoană care a ridicat cei 2.000 de euro și circa 6.000 de lei solicitați, P.A. realizând prea târziu că a fost victima unei escrocherii.
Pentru a nu deveni victima acestui gen de înşelăciune, poliţiştii băcăuani atenţionează cetăţenii să fie prudenţi atunci când sunt apelaţi telefonic de persoane necunoscute şi îi sfătuiesc să ţină cont de următorul set de recomandări:
– Fiţi prudenţi atât în eventuale situaţii premergătoare săvârşirii unor astfel de fapte, cât şi atunci când sunteţi contactaţi telefonic pentru a fi înştiinţaţi de producerea unor evenimente în care ar fi implicate rude apropiate; – În cazul în care sunteţi contactaţi de persoane care pretind a fi o rudă apropiată sau susţin că sună din partea acesteia şi susţin că au urgent nevoie de bani pentru a rezolva problemele create de un accident rutier, în care ar fi fost implicată, nu daţi curs solicitării, în ciuda impulsului imediat cauzat de reacţia emoţională – Verificaţi dacă ruda în cauză a fost implicată într-un eveniment, cereţi date despre unitatea medicală, de poliţie sau parchet unde s-ar afla aceasta şi sunaţi pentru confirmare sau luaţi legătura chiar cu persoana în cauză, pentru a vă asigura că nu este vorba despre o înşelăciune; – Dacă sunteţi contactat de către cineva care vă apelează în numele unei rude apropiate, solicitaţi-i acestuia o întâlnire directă şi anunţaţi poliţia la numărul de urgenţă 112, pentru a va acorda sprijin, şi nu mergeţi la aceste întâlniri decât însoţiţi de reprezentanţii poliţiei! În cazul unui accident nu există noţiunea de plata a unor despăgubiri, decât în urmă unei hotărâri judecătoreşti în acest sens sau dacă este făcută prin intermediul unor societăţi de asigurări. Orice accident/eveniment de circulaţie are două variante de soluţionare: depunerea unei plângeri la unitatea de poliţie care se va ocupă mai departe de cazul respectiv sau înţelegerea amiabilă a părţilor, ceea ce presupune repararea daunelor folosind poliţa de asigurare auto obligatorie, spun poliţiştii.