Secția a II-a civilă și de contencios administrativ și fiscal din cadrul Tribunalului Bacău a avut pe rol, vineri, 13 septembrie, dosarul privind falimentul RAFO Onești.

Patru entități au solicitat în instanță falimentul RAFO Onești: Administrația Județeană a Finanțelor Publice Bacău, Petrochemical Holding (societate controlată de oligarhul rus Iakov Goldovskiy, care a deținut pachetul majoritar al RAFO în ultimii ani), AXA Security – firmă care a asigurat paza la societatea oneșteană și care mai are și astăzi câțiva oameni în dispozitiv, și PMG Holding GmBH – în calitate de membru al comitetului creditorilor.

Din sursele UNU pe Trotuș, la termenul de ieri, aproape toți reprezentanții creditorilor au mers pe varianta falimentului, soluție agreată, se pare, inclusiv de către administratorul judiciar al RAFO – Casa de Insolvență Transilvania (CITR) – Filiala București, în condițiile toate încercările de a vinde rafinăria oneșteană s-au soldat cu eșecuri.

Instanța a rămas în pronunțare, însă falimentul RAFO se pare că nu mai poate fi evitat.

În vederea deliberării, amână pronunţarea pentru data de 19.09.2019, pronunţarea urmând a fi făcută prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, conform art. 396 alin. 2 C.proc.civ. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 12.09.2019”, este soluția dată de instanță, după termenul de ieri.

“Atenție, falimentul RAFO nu înseamnă neapărat moartea rafinăriei! Abia după declararea falimentului, RAFO ar putea deveni cu adevărat atractivă pentru investitori, pentru că și prețul rafinăriei ar scădea mult”, a comentat un fost director al RAFO.