În seara zilei de miercuri, 8 februarie, oneștenii au avut surpriza să constate că nu mai au la robinete chiar mai devreme de ora 21.00, când știau că urmează a le fi sistată furnizarea apei, conform programului pe două săptămâni stabilit de SC Domeniul Public și Privat SA (DPP).
Reporterii UNU PE TROTUȘ au reușit să stea de vorbă, în această dimineață (n.r. – joi, 9 februarie), cu ing. Ioan Paris, directorul executiv al DPP, care ne-a explicat de ce s-a ajuns în această situație. “Noi facem în această perioadă tot felul de experimente, încercăm să găsim soluții pentru a limita pierderile imense de pe sistem. Aseară (n.r. – miercuri seară) s-a ajuns la un nivel minim istoric în rezervoare și pur și simplu nu am mai avut debit pentru a alimenta orașul cu apă, de aceea s-a oprit apa încă de la ora 19.00. Am încercat să cumpărăm o cantitate mai mică de apă de la CRAB, doream să ne limităm la 12.000 de metri cubi pe zi, dar iată că nu este posibil acest lucru. Nu este o activitate deloc ușoară, știu că toate se vor sparge în capul meu, dar îmi asum toate inconvenientele care se creează. Nu dorim să supărăm pe nimeni, știu că sunt înjurat de toată lumea, dar tot ceea ce facem este din dorința de a găsi o rezolvare”, ne-a declarat șeful DPP.
Program de 12 ore pe zi, propunerea lui Paris către CA de la DPP
Partea proastă este că oneștenii vor avea în continuare foarte mult de suferit din cauza apei. “Vă spun sincer, acest serviciu trebuie predat urgent către o firmă specializată, care știe cum să acționeze și are mijloacele necesare. Normal ar fi să beneficiem de apă 24 de ore din 24, dar acest lucru este acum imposibil. Și așa, dacă nu predăm acest serviciu în maximum 3-4 luni, DPP va intra în colaps financiar! Eu am convocat AGA de la DPP și am înaintat Consiliului de Administrație și o propunere de program zilnic între orele 06.00-18.00. Știu că este de neînțeles în anul 2017 să primești apă doar 12 ore pe zi, dar fără un regim strict de furnizare a apei ne afundăm de tot! În momentul de față încercăm să depistăm zonele unde se produc pierderile cele mai mari, de aceea oprim apa selectiv, pe cartiere. Săptămâna trecută a fost oprită în Borzești, acum am sistat furnizarea apei în cartierul 6 Martie”, a adăugat Paris.
Acesta susține că “DPP ar trebui să nu cumpere de la CRAB mai mult de 360.000 de metri cubi de apă pe lună, care ne-ar costa în jur de 8 miliarde de lei vechi. Așa, după ce am vinde apa către populație, ne-ar mai rămâne și nouă circa două miliarde din care să plătim salariile și să asigurăm mentenanța, care oricum nu sunt de ajuns, aceste cheltuieli ridicându-se la aproape cinci miliarde lunar. Vă spun că nimeni nu-și dorește să creeze tot acest disconfort populației, dar soluțiile sunt extrem de reduse, este obligatoriu să predăm serviciul de apă și canalizare unei firme mari, altfel nu avem nicio șansă”.