Demarate în primăvara anului trecut, lucrările la cele două blocuri de locuințe ANL de pe strada Libertății din Onești (în curbă la Cleanu), au fost sistate pentru o perioadă de timp nespecificată, de pe șantierul care a stârnit numeroase discuții încă de la început (detalii AICI) fiind ridicată inclusiv macaraua.

De mai multe săptămâni, locuitorii din zonă remarcaseră faptul că pe șantierul ANL (40 de apartamente și 20 de garsoniere urmau să fie date în folosință încă din iarna 2018-2019) nu mai calcă picior de muncitor și nu mică le-a fost mirarea când au constatat că până și macaraua cu care s-a lucrat la cele două blocuri (ajunse în stadiul de fundație) a fost demontată și transportată de acolo.

O situație extrem de neplăcută atât pentru locuitorii din zonă, dar și pentru tinerii aflați pe lista de așteptare a unei locuințe ANL în Onești, în care s-a ajuns exclusiv din cauza SC Victor Construct SRL Botoșani, firma care executa lucrările și care este în pragul falimentului (vezi facsimil 1).

Înființată în anul 1993, sub numele Victor Import-Export SRL, deținută și administrată de omul de afaceri botoșănean Victor Mihalachi, societatea Victor Construct SRL a fost o perioadă lungă de timp unul dintre cei mai importanți constructori din județul Botoșani și chiar din Regiunea Nord-Est.

Chiar dacă mai tot timpul a fost considerată o abonată la licitații publice, după cum remarcă supervizor.ro (vezi facsimil 2), Victor Construct avea să încheie anul 2017 cu pierderi însemnate, de 13 milioane de lei (circa 2,7 milioane de euro) și a ajuns la cea mai scăzută cifră de afaceri a ultimilor 10 ani – 60,42 milioane de lei. Datoriile la 31 decembrie 2017 erau de 53,67 milioane de lei, adică 88,8% din cifra de afaceri, fapt pentru care, pe 10 august 2018, firma care construia ANL-urile de la Onești a intrat în insolvență.

“Licitația pentru aceste două blocuri a fost organizată de către Agenția Națională de Locuințe, care asigură și fondurile necesare construirii acestor tip de locuințe. Primăriei Onești îi reveneau în sarcină doar asigurarea condițiilor de lucru și a conectării la utilități, respective gaz, energie electrică și apă, lucrări de care administrația publică s-a achitat.

În acest moment, Agenția Națională de Locuințe evaluează lucrările efectuate până în prezent urmând ca ulterior să scoată la licitație lucrările rămase de efectuat.

Ținem în permanență o corespondență cu cei de la ANL pentru a finaliza construcțiile atât de necesare tinerilor aflați în căutarea unei locuințe, cât și locuitorilor din zonă, cărora șantierul le provoacă un grad ridicat de disconfort”, ne-a declarat administratorul public al municipiului Onești, Bogdan Vasiloiu.

De pe urma falimentului Victor Construct SRL nu au de suferit doar oneștenii. În Neamț, de pildă, Victor Construct, care ar fi trebuit să ridice Palatul de Justiție din Piatra Neamț, a provocat numai stricăciuni (fisuri apărute în planșeu și multe altele), după cum notează mesagerulneamt.ro. Și, din moment ce a intrat în faliment, nici măcar nu va mai plăti toate stricăciunile produse, chiar dacă Tribunalul Neamț a câștigat, definitiv, procesul cu firma botoșăneană, pe această speță.