În timp ce oneștenii primesc apă cu porția – de la începutul acestei săptămâni, pentru o perioadă de 14 zile, programul de furnizare a apei este 05.00-11.00 și 16.00-22.00), un număr de 12 unități administrativ-teritoriale din județul Bacău amână nejustificat aderarea Oneștiului la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Bacău (ADIB).

Pentru ca serviciul public de alimentare cu apă și canalizare al Oneștiului să poată fi modernizat cu bani europeni, una dintre soluții ar fi aderarea orașului la ADIB și intrarea în acționariatul Companiei Regionale de Apă Bacău (CRAB).

Doar că pentru aderarea la ADIB, este nevoie de acceptul tuturor celor 89 de UAT-uri membre, un singur vot împotrivă fiind suficient pentru a lăsa Oneștiul de izbeliște, în afara asociației și fără posibilitatea de a beneficia de investițiile din fonduri europene.

Din păcate pentru oneșteni, iată că aderarea la ADIB se dovedește un proces nu chiar atât de simplu, precum părea la prima vedere.12 UAT-uri dintre cele 89 membre ale asociației nu au introdus pe ordinea de zi a ședințelor consiliilor lor din ianuarie și proiectul privind aderarea UAT Onești la ADIB.

Astăzi suntem în măsură să vă prezentăm care sunt aceste 12 UAT-uri din județ care nu și-au dat acceptul pentru ca Oneștiul să devină membru ADIB. Acestea sunt:

UAT Bacău – primar Cosmin Necula (PSD)

UAT Moinești – primar interimar Valentin Vieru (după ce primarul ales, Viorel Ilie, de la ALDE, a câștigat un mandat de senator)

UAT Gioseni – primar Bernadin Tamaș (PNL)

UAT Hemeiuș – primar Constantin Sava (PNL)

UAT Itești – primar Norocel Ciubotaru (PNL)

UAT Letea Veche – primar Petru Dochiei (PSD)

UAT Lipova – primar Costel Baciu (PSD)

UAT Măgirești – primar Ionică Cădă (PNL)

UAT Mărgineni – primar Ionel Popa (PSD)

UAT Oncești – primar Mihai Puțeanu (PSD)

UAT Racova – primar Vlad Toader (PSD)

UAT Urechești – primar Nicolae Talabă (PNL)

“Nu înțeleg cu ce ar afecta aceste localități intrarea Oneștiului în ADIB. Chiar nu mă așteptam să apară acest blocaj. Oamenii sunt din ce în ce mai nemulțumiți și îi înțeleg, chiar a devenit insuportabilă această situație. E bine că v-ați gândit să publicați UAT-urile care nu ne vor în ADIB, să știe și lumea ce se întâmplă”, ne-a declarat un președinte de asociație.

De văzut dacă în ședințele pe februarie ale consiliilor locale din aceste localități va figura și solicitarea Oneștiului de a deveni membru ADIB.