Pe 22 februarie 2018 s-a împlinit un an de când ziarul “UNU pe Trotuș” semnala faptul că o bucată mare din podul peste râul Trotuș s-a desprins și a căzut în apă (detalii AICI), articol care a revenit în atenția publică weekend-ul trecut, subiectul fiind comentat în fel și chip.

Tocmai din acest motiv, am căutat să aflăm în ce stadiu se află proiectul privind reabilitarea podului peste râul Trotuș, care astăzi se prezintă într-o stare avansată de degradare, circulația pe acest tronson efectuându-se cu anumite restricții (în principal, de gabarit și de viteză).

Pe site-ul www.infocentrum.ro am găsit toate informațiile necesare.

După cum se poate observa în print screen-ul alăturat, pe data de 5 martie 2018 (lunea viitoare) vor fi deschise plicurile cu ofertele operatorilor economici (constructorilor) interesați că efectueze lucrările de reabilitare la podul peste râul Trotuș.

Asta însemnă că pe 5 martie vom avea numele tuturor constructorilor interesați să efectueze lucrările de reabilitare ale podului peste râul Trotuș și care au depus oferte în acest sens.

Procedura prevede ca după aceea să fie analizată fiecare ofertă în parte (ofertele vor fi analizate de către o comisie din cadrul Biroului de Achiziții al Primăriei Onești).

Timpul de analiză a ofertelor este mai mare decât de obicei, în condițiile în care criteriul de atribuire este cel mai bun raport calitate – preț (în multe alte situații, criteriul principal de atribuire este prețul cel mai scăzut). “În cazul de față vorbim despre un proiect care se va atribui cu totul – proiectare + execuție – unui singur operator economic, asta pentru a elimina eventualele divergențe care ar putea apărea între proiectant și executant”, ne-a explicat city-managerul Bogdan Vasiloiu.

Reamintim faptul că valoarea totală a proiectului – care a primit finanțare prin programul PNDL II – este de 6.039.838 lei.

Conform obiectului contractului “autoritatea contractantă (n.r. – Primăria Onești) va răspunde, în mod clar, complet și fără ambiguități, cât mai repede posibil, la orice clarificare solicitată, în două zile lucrătoare de la primirea unei astfel de solicitări din partea operatorului economic și cu 10 zile înainte de termenul stabilit pentru depunerea ofertelor”.

“Sunt mai mulți operatori economici interesați care au solicitat, pe adresa Primăriei Onești, clarificări. Tuturor li s-a răspuns în termen legal de către Primărie, prin intermediul aparatului de specialitate. Mai multe informații nu vă putem oferi, fiind o procedură de achiziție publică în curs de desfășurare, ne-a mai spus city-managerul.

Chiar dacă procedurile de atribuire în astfel de situații sunt destul de greoaie în România, se nădăjduiește ca lucrările de reabilitare a podul peste râul Trotuș să înceapă până la toamnă.

Aproximativ 10.000 de mașini tranzitează zilnic podul peste râul Trotuș din ONEȘTI, dintre care doar 5% sunt oneșteni.