UNU PE TROTUȘ vă propune să luați cunoștință în cele ce urmează cu părerile unora dintre politicienii oneșteni cu privire la alegerea lui Donald Trump în funcția de președinte al Statelor Unite ale Americii, în ciuda tuturor pronosticurilor, cel puțin ținând cont de sondajele care ni se tot prezentau în România. Pentru că se pare că în SUA se anticipa o victorie a miliardarului republican.

badic-geabocMihaela Bădic-Geaboc, consilier local ALDE: “Democrația și-a spus cuvântul. Asta a fost voința americanilor. Este evident însă că lucrurile încep să se schimbe în politica mondială. Poblemele economice și sociale îi determină pe alegători să opteze pentru alt profil de candidat. Nu cred că s-a votat între Trump și Hilary, ci între politicile promovate de aceștia. Mesajul populist și naționalist câștigă din nou în fața unui discurs pragmatic și realist. Oamenilor le place să li se promită mult. Cred încă în promisiunile electorale. Am învățat pe propria piele că e bine să promiți frumos în campanie electorală dacă vrei să fii ales. Din păcate nu toți pot face asta. Nici eu nu am putut s-o fac. E clar că opțiunea americanilor va schimba și politica lumii, dar nu va fi în maniera anticipată de Trump. ..Cu siguranță vom vedea ce va fi!”.

criisteaAlexandru Cristea, consilier local PSRo, fost primar interimar: “Fără dubiu, rezultatul alegerilor din SUA este neașteptat. Spun asta prin prisma românului care a primit prin toate canalele mass-media informații pro-Hillary Clinton și toate sondajele promovate o dădeau câștigătoare. Să fie dezinformați românii în ceea ce privește statistica ultimelor 6 luni!? Să fie americanii slabi la statistică sau să îi dăm dreptate lui Mark Twain care spunea că: <Dacă prin vot am putea schimba ceva, nimeni nu ne-ar mai lăsa să votăm>. Prea puțin contează atâta timp cât America nu este condusă nici de Trump, nici de Clinton… Adevărul nu-l vom ști vreodată și realitatea nu o putem schimba. Ne rămâne să acceptăm lucrurile așa cum sunt și să facem tot ce putem ca noi, la nivel de individ și comunitate, să fim mai umani și să ne păstrăm identitatea și valorile.

gnatiucNicolae Gnatiuc, primarul minicipiului Onești: “Este un rezultat surprinzător pentru unii, dar nu și pentru cei care sunt preocupați de geopolitică. De altfel, cei care au studiat fenomentul alegerilor din SUA, știau că favorit este Trump, în defavoarea lui Clinton. Deocamdată nu pot spune că sunt optimist sau pesimist, prefer să fiu rezervat, fiindcă este de văzut dacă angajamentele pe care și le-a luat Trump în timpul alegerilor vor fi respectate și în ce măsură se va întâmpla asta. Este așadar de văzut care va fi agenda electorală a lui Trump, dacă acesta își va menține sau își va schimba optica în privința politicii externe pe care o va duce SUA – fiindcă pe noi asta ne interesează în primul rând – în contextul geopolitic mondial actual”.

panfilGelu Panfil, consilier local independent: “Nu am pretenția de a fi un fin cunoscător al geopoliticii mondiale. Cu toate acestea înțeleg că există un interes deosebit pentru noi în două chestiuni: SUA și Republica Moldova. Privitor la alegerile din SUA, nu m-aș grăbi să îmbrățișez pesimismul din media. Nu cred că parteneriatul strategic cu Statele Unite poate fi pus în discuție. Urmează o perioadă de analiză în care am speranța că decidenții vor face ceea ce e mai bine pentru România”.

 

elenaElena Pașcu Apăvăloaie, consilier local PNL: “Trump… <trumpetizarea> SUA e ca și becalizarea României. Totul are legătură cu educația și cu modelele de lideri promovate de media.

Din păcate, a fost mai interesant el…De asta au avut nevoie americanii, de parcă toți ar suferi de cecitate… Nici noi nu suntem departe de ei, așa că, s-ar putea ca în câțiva ani, să avem surprize”.

vreme-fotoValerian Vreme, deputat: “Schimbarea în SUA este meritul poporului și reprezintă o lecție pentru toți politicenii Europei și în special ai României. Spun asta pentru că și eu simt o autosuficiență a celor ce astăzi ocupă vremelnic anumite funcții în statul român, mulți fără a da socoteală în fața cetățeanului (în niște alegeri), plătiți frumușel, ce fac concedii în străinătate și își arată disprețul față de cei ce astăzi, datorită anumitor conjuncturi, nu au prins asemenea poziție, dar care prin munca lor participă la veniturile acestora. Astăzi lumea arată altfel și trebuie să înțelegem că schimbarea trebuie să o facem cu înțelepciune împreună”.

Republicanul Donal Trump a devenit ce-l de-al 45-lea președinte ales al Statelor Unite, după ce a învins-o în cursa finală pentru Casa Albă pe democrata Hillary Clinton.