Grupul de Comunicare Strategică a transmis sâmbătă o serie de răspunsuri la eventualele întrebări pe care le au românii, odată cu intrarea în starea de alertă printre care și cum se definește zona metropolitană, în interiorul căreia deplasările se pot face fără declarație.

Cum se definește zona metropolitană în interiorul căreia cetățenii nu au nevoie de declarație pe propria răspundere pentru a se deplasa?

Sunt considerate ca făcând parte din zona metropolitană localitățile aflate pe o rază de până la 30 de kilometri față de principalul oraș (conform art.11 din Legea nr. 351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional – Secţiunea a IV-a Reţeaua de localităţi). Totodată, se va considera zonă metropolitană Municipiul București și întreg teritoriul județului Ilfov.

În țară, sunt 22 de zone metropolitane unde declarația pe propria răspundere nu este necesară pentru deplasare, și anume București, Alba Iulia, Bacău, Baia Mare, Botoșani, Brașov, Constanța, Cluj Napoca, Craiova, Deva – Hunedoara, Iași, Oradea, Pitești, Ploiești, Reșița, Roman, Satu Mare, Suceava, Târgu Mureș, Timișoara, Vaslui, Zalău.

Astfel, cetățenii care locuiesc în localitățile situate pe o rază de până la 30 de kilometri față de municipiul Moinești (ex: Măgirești, Ardeoani, Zemeș, Poduri, Solonț, Berești-Tazlău, etc.) au dreptul să se deplaseze la Moinești ÎNSĂ DOAR DACĂ AU ASUPRA LOR declarație pe propria răspundere.

La fel stau lucrurile și în cazul locuitorilor din comunele vecine Comăneștiului (ex: Asău, Agăș, Brusturoasa, Palanca, etc.).