Grupul de Comunicare Strategică a transmis sâmbătă o serie de răspunsuri la eventualele întrebări pe care le au românii, odată cu intrarea în starea de alertă: Ce înseamnă zona metropolitană, persoanele peste 65 de ani au vreo restricție de a ieși din casă sau vreun interval orar pe care trebuie să îl respecte, etc.

Cum se definește zona metropolitană în interiorul căreia cetățenii nu au nevoie de declarație pe propria răspundere pentru a se deplasa?

Sunt considerate ca făcând parte din zona metropolitană localitățile aflate pe o rază de până la 30 de kilometri față de principalul oraș (conform art.11 din Legea nr. 351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional – Secţiunea a IV-a Reţeaua de localităţi). Totodată, se va considera zonă metropolitană Municipiul București și întreg teritoriul județului Ilfov.

În țară, sunt 22 de zone metropolitane unde declarația pe propria răspundere nu este necesară pentru deplasare, și anume București, Alba Iulia, Bacău, Baia Mare, Botoșani, Brașov, Constanța, Cluj Napoca, Craiova, Deva – Hunedoara, Iași, Oradea, Pitești, Ploiești, Reșița, Roman, Satu Mare, Suceava, Târgu Mureș, Timișoara, Vaslui, Zalău.

Astfel, cetățenii care locuiesc în localitățile situate pe o rază de până la 30 de kilometri față de municipiul Onești (EXEMPLU: Cașin, Mănăstirea Cașin, Gura Văii, Livezi, Bârsănești, Helegiu, Târgu Trotuș, Ștefan cel Mare, Gura Văii, Buciumi, Bogdănești, Căiuți, etc.) au dreptul să se deplaseze la Onești ÎNSĂ DOAR DACĂ AU ASUPRA LOR declarație pe propria răspundere.

Persoanele peste 65 de ani au vreo restricție de a ieși din casă sau vreun interval orar pe care trebuie să îl respecte?

Hotărârea CNSSU nr. 24 cu privire la declararea stării de alertă nu restricționează deplasarea persoanelor de peste 65 de ani. Acestea pot părăsi domiciliul în orice interval orar doresc. Rămâne însă valabilă recomandarea de a limita pe cât de mult posibil deplasările și de a evita locurile aglomerate mai ales pentru persoanele din categoriile vulnerabile pentru a reduce riscul infectării cu noul Coronavirus.