Oneștenii aflați în căutarea unui loc de muncă și care s-au îngrămădit să-și depună CV-urile la Autoliv nu trebuie să dispere dacă nu vor fi selectați. Aceștia pot alege oricând un job dintre cele circa 600 pe care le pun la bătaie, cu totul, mai mulți angajatori importanți din oraș. În plus, micii comercianți și unitățile de alimentație publică au și ele disponibile, aproape în permanență, cam 200-300 de locuri de muncă.
Nu este un secret pentru nimeni faptul că, în numai câteva zile, Autoliv a reușit să colecteze de la oneșteni peste 1.000 de CV-uri, numai din cele două urne amenajate în holul Primăriei, respectiv la intrarea în Biblioteca Municipală! Oamenii nu știu ce meserii se caută, dacă au calificarea necesară să lucreze la Autoliv, dar cu toate acestea au dat buluc la “poarta” companiei suedezo-americane, specializată în producerea de echipamente de siguranță auto.
Este un fenomen straniu și foarte greu de explicat, cât timp în Onești sunt disponibile alte circa 800 de locuri de muncă, multe dintre acestea cel puțin la fel de bine remunerate precum se aude că ar plăti angajatorul care urmează să vină în oraș.
Reporterii UNU PE TROTUȘ au contactat mai mulți angajatori importanți din oraș și din împrejurimi și au aflat, de pildă, că 250 de posturi libere are numai societatea de confecții Maremod, cam câte sunt scoase la concurs de către Autoliv, în faza de “start-up”. O altă fabrică de confecții din zonă, este vorba despre Trotuș Tex, care are un număr impresionant de angajați (în jur de 600!), are constant un deficit de forță de muncă de circa 50 de persoane, asta în condițiile în care, după ce se specializează într-o anumită meserie, oamenii abandonează lucrul, se pare fără un motiv întemeiat.
Dar lista marilor angajatori din Onești care caută personal aproape în continuu este mult mai lungă. Fabrica de biscuiți Croco are nevoie și astăzi de 150 de angajați, pe care nu-i găsește nicăieri, deși salariul minim nu scade sub 1.600 de lei net pe lună, când vorbim despre o ambalatoare. La Croco se caută economiști, contabili, ingineri de orice specializare, personal cu studii superioare pentru serviciile desfacere-logistică, livrare, producție, coordonatori transporturi, mecanici, electricieni, automatiști, specialiști IT, magazioneri, paznici și ambalatoare.
Un alt angajator important din zonă, Grup Șerban, are aproape în permanență 50 de locuri de muncă disponibile, și asta numai în județul Bacău. În Vaslui, unde Grup Șerban a dezvoltat de asemenea afaceri, sunt vacante alte 50 de joburi, dar acestea nu fac obiectul subiectului nostru. Se caută specialiști de toate felurile și muncitori calificați și necalificați. Administratorul societății, Nicu Șerban, a subliniat faptul că există o criză acută de tractoriști și de șoferi, pe care pur și simplu nu știe de unde să-i mai procure, în ciuda salariilor bune pe care le oferă.
La fabrica de bere Albrau sunt neocupate 30 de posturi în diferite poziții, după cum ne-a declarat patronul Vasile Ciobanu, societatea de construcții DMC ar avea și ea nevoie de 30 de oameni, conform spuselor lui Marian Dohotaru (administratorul firmei de construcții), iar la Barlinek, fabrică care activează în industria lemnului (fiind un renumit producător de parchet), sunt libere 15 posturi. Fabrica de sticlă de pe strada Gării, care lucrează cu circa 85-100 de angajați, caută și ea 10 oameni. Iar exemplele ar mai putea continua, cât timp la nivelul orașului activează în jur de 2.000 de firme.
Ca un paradox, în timp ce oneștenii se plâng de lipsa locurilor de muncă, la fabrica de sticlă sunt angajați bărbați veniți tocmai din Suceava.
Din cifrele prezentate mai sus, reiese că în Onești sunt, astăzi, disponibile 580 de locuri de muncă. La acestea se mai pot adăuga lejer încă două-trei sute de joburi existente pe piața muncii din Onești, pentru că aproape că nu există unitate de alimentație publică ce să nu aibă deficit de personal (bucătari, barmani, ospătari, pizzeri, etc).
În loc de concluzie, să reamintim faptul că în urmă cu doi ani, administrația Neghină a organizat o bursă a locurilor de muncă, în Sala Polivalentă, care a fost un fiasco total, ca urmare a numărului extrem de scăzut de persoane care s-au arătat interesate de ofertele de muncă.
Angajatorii oneșteni consideră că se impune măcar organizarea de către administrația locală a unui nou târg de joburi, dacă tot s-au făcut atâtea favoruri pentru Autoliv (vezi urnele instalate în instituțiile publice).
Sursa foto: desteptarea.ro