SC Apă Canal SA este împinsă spre faliment fiind pusă să achite penalități și majorări de întârziere la toate plățile pe care le-a făcut către CRAB în luna octombrie, deși nu are nicio vină pentru întârzierile apărute.

Cel puțin asta susține administratorul unic al SC Apă Canal SA, Cornel Fântână, care prezintă și un raport al plăților efectuate în luna octombrie de societatea pe care o conduce. Trebuie menționat faptul că după ce i-au fost poprite conturile, SC Apă Canal SA își achită facturile către CRAB prin contul executorului judecătoresc care a dispus această măsură.

Din raportul întocmit de cei de la SC Apă Canal SA, se observă în toate cazurile un decalaj de câteva zile care apare din momentul în care banii pleacă din contul SC Apă Canal SA deschis la BRD, poprit de executor, și ajung efectiv la CRAB.

Un exemplu elocvent: în data 12 octombrie 2015, în contul SC Apă Canal SA, deschis la BRD, a intrat suma de 27.368,99 lei. Data consemnării sumelor de către bancă la dispoziția executorului a fost 19 octombrie 2016, dar banii au intrat efectiv în contul CRAB abia peste 12 zile, mai precis pe 31 octombrie.  Faptul că la CRAB au ajuns în cele din urmă doar 7.211,02 lei este o altă poveste, pe care o vom dezvolta într-un subiect separat, zilele acestea.

“Până să ni se pună poprire pe conturi, noi plăteam banii direct către cei de la CRAB și nu mai apăreau aceste întârzieri. Nu e normal ca noi să fim puși să plătim penalități și majorări de întârziere cât timp acestea nu sunt cauzate de noi”, a declarat administratorul unic al SC Apă Canal SA.

După ce conturile SC Apă Canal SA au fost poprite, toate sumele care pleacă dinspre societatea oneșteană către CRAB trec mai întâi prin contul executorului judecătoresc, așa explicându-se întârzierile de care pomenește Fântână.

Având în vedere nivelul plăților efectuate de SC Apă Canal SA către CRAB numai în luna octombrie , care se ridică la valoarea de 554.988,47 lei (circa 125.000 de euro), din cauza zilelor de întârziere determinate de transferul interbancar greoi ( să nu se uite că în ecuație a apărut și CEC Bank) societatea lui Budeanu va trebui să mai plătească câteva mii de euro bune. Dacă se va continua în acest ritm, datoriile SC Apă Canal SA vor continua să crească, ceea ce va face imposibilă continuarea activității de către aceasta.

Din spusele celor de la SC Apă Canal SA, lucrurile ar sta la fel și în ceea ce privește relația contractuală dintre ei și asociațiile de proprietari din Onești. Fântână susține că programul lor nu va recunoaște din prima plățile pe care asociațiile de proprietari le fac în contul executorului. “Iar în acest caz, programele noastre vor genera și ele întârzieri la plată și penalități. Practic, avem de-a face cu efectul de domino”.