E oficial. Elevii vor fi testaţi în acest an şcolar dacă sunt suspectaţi că se droghează. Numai în cazuri particulare, ţintit, şi doar cu acordul părinţilor. Ministrul Educaţiei vrea ca testarea să fie făcută de către specialişti, în vreme ce de la Sănătate i se răspunde că nu e nevoie neapărat de medici, notează observatornews.ro.

Grupurile de acţiune pentru siguranţa şcolară vor fi cele care vor stabili care dintre elevi vor fi testaţi sau nu. Sesizările însă vor veni doar din partea specialiştilor, iar primul pas care trebuie facut este comunicarea cu familia.

Planul pentru siguranţa elevilor a fost semnat ieri la Ministerul Afacerilor Interne.

Ligia Deca, ministrul Educaţiei: Este exclus ca testarea să se facă cu toată lumea, în toată țara. Nu ne dorim decât ca acolo unde sunt indentificate semne să putem veni în ajutorul copiilor. Trebuie să îi privim pe cei care au probleme de adicţie ca pe nişte victime, ca pe nişte pacienţi. 

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii: Noi excludem testarea de masă a tuturor elevilor. Trebuie făcută ţintit şi numai cu acordul părinţilor dacă există cazuri de suspiciune. 

Primul pas pentru drug test e acordul părinţilor. Va urma şi o consultare publică.

Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne: Sunt consultaţi permanent părinţii şi numai în triunghiul autorităti, părinţi şi dascăli poate fi găsită rezolvarea problemelor semnalate. 

Asociaţiile de părinţi nu sunt la fel de optimiste.

Iulian Cristache, părinte: Sunt sigur că va ieşi pe minus, adică majoritatea părinţilor vor refuza această testare. Sunt foarte multe cazuri de vânzare, de consum, în cazul elevilor pentru că de multe ori părinţii nu sunt conştienti de treaba asta, e destul de grav şi cred că ar fi o măsură foarte bună. Nu cred că ar trebui să fie testaţi doar în şcoli, peste tot. (foto: imagine ilustrativă)