Coreea de Nord tocmai a anunțat că a reușit să monteze o bombă cu hidrogen pe o rachetă intercontinentală. Imaginile îl arată chiar pe Kim Jong-Un supervizând acțiunea.

Asta înseamnă că racheta poate ajunge oriunde în lume, inclusiv în America.

Mai mult, coreenii pretind că încărcătura este ajustabilă cu sute de kilotone și că toate componentele ei sunt produse intern. Adică pot face câte vor de acum înainte.

A devenit evident că nebunul nu poate fi oprit din cursa asta terifiantă a înarmării. China, principala sursă de finanțare și cea care îi asigură vreo 70% din exportul de cărbune, a încercat, promite că încearcă, dar nu reușește să-l oprească nici ea.

Asta face situația și mai dramatică!

Cred că este una dintre cele mai complicate provocări cu care s-a confruntat omenirea. Motivul e simplu. Pe de o parte ai o țară condusă de un maniac imprevizibil, cu care nu se poate dialoga și care poate lovi oricând, iar pe de altă parte, un conflict militar poate însemna sfârșitul lumii așa cum o știm.

Dramatismul situației vine din toate direcțiile:

  1. Pot americanii să îi lase să-și dezvolte și mai mult arsenalul nuclear? Indecizia lui Bush și Obama au dus în punctul în care Coreea de Nord este capabilă să atingă teritoriul american și să producă bomba cu hidrogen. Practic, USA au lăsat un pechinez, a cărui mușcătură n-ar fi simțit-o în urmă cu 5 ani, să devină pitbull-ul care acum își poate înfige colții în carnea ei.
  2. Îi poate îngădui Consiliul de Securitate al ONU nebunului să facă în continuare ce vrea? El poate lansa un atac nuclear în orice clipă dacă are impresia că americanii se pregătesc să lovească sau poate vinde arme nucleare către o organizație teroristă – cum e ISIS, spre exemplu. Ambele scenarii sunt înfricoșătoare.
  3. Pot americanii să lovească primii? Își permit asta? China a anunțat în urmă cu câteva zile, că dacă Coreea de Nord va porni ostilitățile, va rămâne neutră, dar dacă americanii vor iniția primul atac, atunci va interveni și o va proteja. Asta înseamnă război mondial și omenirea pa-pa.
  4. Dacă americanii decid să ignore avertismentul Chinei, ei nu pot totuși lovi fără ca principalul aliat din zonă să-și dea acordul. Își permite Coreea de Sud riscul să-i fie ștearsă de pe fața pământului capitala? Seul se află la doar 30 de Km distanță de bateriile aeriene ale lui Kim.

Situația e dramatică, așadar! Iar după pozele pe care le vedeți, tensiunea a atins cote alarmante de-a dreptul. Vă închipuiți în momentul ăsta agitația de la Pentagon, Moscova sau Tel Aviv? Vă dați seama nivelul la care sunt analizate fotografiile date publicității de Kim?

E clar că situația nu poate rămâne așa, singura enigmă este care dintre părți va lovi prima. Și când.

Tic-tac. Tic-tac.

Daniel Șendre – jurnalist freelancer