25 de voluntari olandezi au muncit pe brânci în ultimele două săptămâni, pentru a construi, aproape de la zero, un nou dispensar medical în satul Gura Văii. Voluntarii batavi nu sunt la prima ispravă de acest gen, ei construind dispensare similare în multe alte localități din județ, în ultimii 13 ani, de când desfășoară acțiuni de voluntariat în România.

Pentru renovarea dispensarului din Gura Văii s-au cheltuit peste 22.000 de euro, bani colectați de voluntarii olandezi în urma organizării unor târguri, concursuri și colecte. Au existat și donații constând în materiale de construcție, făcute de firme din Olanda.

Pe perioada desfășurării lucrărilor, grupul de voluntari a fost cazat la școla din Gura Văii. Cei 25 de voluntari au acoperit, însă, din surse proprii costurile aferente transportului și de masă, pe timpul renovării dispensarului.

În plus, grupul de voluntari din Olanda s-a implicat și la renovarea clădirii fostului CAP, clădire care în prezent se află în proprietatea Primăriei Gura Văii.

Grupul de voluntari este parte din fundația olandeză Stichting OGO- Werkgroep Zegveld, fundație care a mai avut acțiuni similare în zonă și în anii trecuți, construind dispensare în satele Dumbrava, Buciumi, Albele, Buda, dispensarul școlar din curtea Colegiul tehnic “Petru Poni” din Onești, precum și Școala specială din cartierul 6 Martie.

Acest grup a fost coordonat în perioada desfășurării acțiunilor de voluntariat în România de soții Yvonne și Leendert van Ingen, cei care au început acțiunile de voluntariat în zona Oneștiului încă din anul 2004.

Fundația olandeză colaborează cu fundația  “Împreună pe calea vieții”, din Onești, cea care asigură consilierea proiectelor cu primăriile (președinta fundației, Saskia Verdoes, fiind și ea olandeză, dar cu buletin de Onești de aproape 11 ani).

De menționat ar fi că vechiul dispensar din satul Gura Văii nu mai putea asigura condițiile sanitare impuse de standardele din domeniu, iar Primăria Gura Văii a asigurat noua locație și racordarea clădirii la utilități, precum și izolația exterioară a clădirii.

Inaugurarea noului dispensar va avea loc marți, 8 august.