Director zonal Transilvania Broker, despre noile modificări aduse Legii RCA: “Suspendarea poliței RCA este cu dus și întors”

0
3215

Noua Lege RCA a intrat în vigoare de azi (n.r. – miercuri, 12 iulie), aceasta aducând o serie de schimbări importante pentru industria de asigurări, printre care cele mai dezbătute se referă la introducerea tarifelor de referință, decontarea directă, limitarea cheltuielilor, introducerea noțiunii de “asigurați cu risc ridicat”, etc.

Directorul zonal al Transilvania Broker, Florentin Iftime, ne explică, în câteva cuvinte, cum trebuie privite aceste schimbări de către asigurați.

Reporter: Dl. Iftime, asigurații sunt încântați de faptul că, începând de azi, își pot suspenda polița RCA pe o anumită perioadă de timp…

Iftime: Nu e neapărat un avantaj pentru asigurat, ținând cont că acesta trebuie să predea plăcuțele de înmatriculare la autoritatea care i le-a eliberat, pe perioada suspendării poliței. Caz concret, oneștenii și cei din localitățile limitrofe trebuie să se deplaseze la Bacău de două ori, o dată să predea plăcuțele, apoi să le ridice înapoi, ceea ce duce la niște costuri poate mai mari decât dacă nu ar apela la această prevedere. Deci nu e un mare câștig pentru asigurați…

Reporter: Unde mai pui că cei care solicită întreruperea asigurării RCA și nu respectă aceste reguli riscă amenzi drastice, de până la 2.000 de lei…

Iftime: Tocmai, încă un motiv în plus să te gândești de două ori înainte de a lua decizia de suspendare a poliței RCA.

Reporter: În noua Lege RCA, sunt reglementate foarte clar mai multe termene de respectat atât de către asigurat cât și de asigurator, în cazul producerii unui accident de vehicule. Concret, legea spune că despăgubirea se plătește de către asiguratorul RCA în termen de 10 zile de la data acceptării ofertei de despăgubire, sau de la data la care asiguratorul RCA a primit o hotărâre judecătorească definitivă. Cum comentați?

Iftime: Acesta este un lucru îmbucurător pentru clienți, că au apărut termene clare, dar rămâne de văzut în ce măsură asiguratorii pot respecta aceste termene. De pildă, legea spune că constatarea daunei se face oriunde vrea păgubitul, ceea ce în realitate nu se întâmplă, iar păgubitul, cât și vinovatul trebuie să se deplaseze personal la sediul central județean, la unii asiguratori.

Reporter: Pe piața asigurărilor circulă mii de asigurări false, la nivelul întregii țări…

Iftime: Noua legislație reglementează și acest aspect, iar cei prinși că emit asigurări false riscă pedepse drastice, chiar cu închisoare între 3 luni și 6 ani. Cred că aceste amenzi vor descuraja aceste practici, mai ales că riscul este și de partea asiguratului care cumpără astfel de asigurări fără acoperire. Pentru siguranța clienților, pot verifica valabilitatea poliței RCA direct pe site-ul Autorității de Supraveghere Financiară (CEDAM). Link-ul este următorul: https://asfromania.ro/consumatori/baza-de-date-cedam/interogare-polite-rca