Primăria Moinești a găzduit marți, 20 martie, Colocviul Tinerilor Antreprenori Moineșteni, întâlnire care a avut  un dublu scop: să aducă în urbe mesajul Galei Tinerilor Antreprenori (contribuind la colectarea de propuneri pentru evenimentul de pe 26 aprilie) și să faciliteze dialogul structurat dintre tinerii antreprenori și oamenii de afaceri moineșteni și decidenții din autoritatea publică locală.

Evenimentul a fost organizat de Asociația Inițiative pentru o Comunitate Responsabilă – coorganizator local al Galei, împreună cu Centrul European pentru Strategii Durabile și Romanian Youth Movement for Democracy și s-a bucurat de  susținerea Primarului și al Consiliului Local Moinești.

Dezbaterile au fost intense, cei 20 de antreprenori prezenți bucurându-se de oportunitatea oferită de colocviu pentru a-i transmite primarului Valentin Vieru (care a participat la eveniment) doleanțele lor. Întâlnirea a fost sprijinită de sponsorii Galei, ISSCO și Holzindustrie Schweighofer Baco.

A avut loc un dialog structurat și discuții libere pe mai multe teme:

  1. Relația antreprenor – autoritate publică
  • Care sunt problemele pe care le întâmpină antreprenorii în relația cu autoritățile publice? Care a fost ultima experiență negativă a antreprenorilor prezenți în relația cu autoritățile? Dar ultima experiență pozitivă?
  • Care este experiența reprezentanților autorităților publice cu antreprenorii? Au avut întâlniri, au mecanisme prin care le solicită opinia periodic legat de politicile publice? Care sunt măsurile pe care autoritatea publică le-a luat sau le are în vedere pentru dezvoltarea antreprenoriatului?
  • Ce modificări (de ambele părți) ar trebui făcute în relația antreprenor-autoritate publică pentru o mai bună conlucrare?
  • Întrebare pentru antreprenori – dacă ar fi primari/președinți de CJ/miniștri, ce schimbări ar aduce pentru a ajuta afacerile să crească? sau Ce măsuri/programe ați dori să adopte autoritățile locale/județene/guvernamentale pentru susținerea antreprenoriatului?

  1. Cum se poate dezvolta sectorul de antreprenoriat în județul Bacău și municipiul Moinești?
  • Care sunt principalele puncte forte, dar și cele slabe, oportunitățile și amenințările antreprenoriatului din zona Moinești? – ce domenii sunt viabile, în ce zone se găsesc specialiști;
  • Sunt cunoscute programele de susținere a antreprenorilor – Start-Up Nation, GAL-urile, PNDR și alte fonduri structurale, Erasmus pentru tinerii antreprenori etc. și care a fost experiența cu ele?
  • Referitor la municipiul Moinești, care ar fi cele mai bune soluții locale pentru dezvoltarea și susținerea antreprenorilor?
  • Întrebare pentru antreprenori – dacă ar fi primari/președinți de CJ/miniștri, ce schimbări ar face pentru a ajuta afacerile să crească? sau Ce măsuri/programe ați dori să adopte autoritățile locale/județene/guvernamentale pentru susținerea antreprenoriatului?

Sursa: comunicat de presă Centrul European pentru Strategii Durabile