Furnizarea apei în regim permanent în Onești rămâne o utopie, în condițiile în care se întâmplă adesea ca noaptea să nu curgă niciun strop de apă, fără ca măcar să ni se anunțe vreo avarie.

Oprirea apei pe timpul nopții deranjează din ce în ce mai mult, oneștenii fiind contrariați pentru că nu mai reușesc să înțeleagă chiar nimic din ceea se întâmplă. “Mâine-poimâine estre Crăciunul, nu este secetă, chiar nu mai pricep nimic! Mereu și mereu ni se servesc tot felul de scuze, chiar aș vrea să știu ce se mai invocă acum!, ni s-a plâns un președinte de asociație.

Administratorul-unic al SC Apă Canal SA pune sistarea apei pe timpul nopții pe seama scăderii nivelului apei în rezervoare sub o limită minimă, de la care nu s-ar mai putea asigura funcționarea sistemului în condiții normale. Probabil ați sesizat că nu oprim apa în fiecare noapte, iar când se întâmplă să luăm această măsură orele diferă, o oprim ba la 10 seara, ba la 12 noaptea. Suntem nevoiți să procedăm astfel pentru a putea acumula din nou apă în rezervoare pentru ziua următoare, în condițiile în care în precedenta am avut de-a face cu un consum crescut de apă în oraș și debitul de la Valea Uzului nu a fost nici el în parametri optimi. Trebuie avut în vedere că pe coloana de la Valea Uzului mai sunt și alți consumatori, Tg. Ocna, Tg. Trotuș, etc. Dacă nu am opri apa noaptea ca să umplem rezervoarele, atunci, a doua zi, nu am mai putea asigura necesarul de apă, ceea ce ar însemna ca locuințele situate la nivelul superior al imobilelor din oraș (n.r. – etajele 7, 8, 9) să nu aibă apă, ori debitul să fie extrem de scăzut, ne-a explicat Cornel Fântână.

“E bine că ne-ați întrebat, pentru că sunt doctori, profesori sau alții care nu cunosc chestiuni dintr-astea tehnice, cum nici noi nu știm cu ce se mănâncă profesiile lor. Dar treaba asta cu opritul apei noaptea este de 30 de ani, nu de ieri, de azi. Iar dacă sistemul va fi preluat de Primărie, sau oricine cine l-ar lua, lucrurile nu se vor schimba”, a adăugat Fântână.

Oamenii din oraș și-au făcut deja o părere cu privire la acest lucru. “Rețeaua de apă e găurită toată, e ca un ciur, sunt pierderi de apă imense și de aceea se oprește apa noaptea, ca să se mai limiteze aceste pierderi. Problema este că sunt zile întregi în care nu se poate face un duș seara, după o anumită oră. Ca să nu mai vorbim despre faptul că nimeni nu ne explică de ce trebuie să plătim noi aerul care intră pe sistem în lipsa apei, și care învârte contorul apometrului când dai drumul la robinet, ca și cum ți-ar curge apă?!!! E o bătaie de joc incredibilă!, și-a vărsat amarul un pensionar trecut de 60 de ani, fost inginer pe platforma chimică de la Borzești.

SC Apă Canal SA, societate controlată de omul de afaceri băcăuan Ovidiu Budeanu, are conturile blocate la solicitarea CRAB, ca urmare a unor datorii de circa un milion de euro. Există informații care indică faptul că se urmărește falimentarea firmei lui Budeanu, pentru ca Primăria Onești să poată intra într-un final în posesia rețelelor de apă și canalizare exploatate acum de către SC Apă Canal SA.