Oneștenii cărora li se înfundă canalizarea sau au nevoie de intervenția vidanjei nu au prea multe variante la îndemână, în condițiile în care tentativa SC Domeniul Public și Privat SA (DPP) – societatea aflată în subordinea Consiliul Local Onești – de a înființa un serviciu special în acest sens a eșuat.

În momentul în care a predat serviciul de apă și canalizare al orașului către RAJA Constanța, cu tot cu personalul pe care îl preluase, la rândul ei, de la SC Apă Canal SA, DPP a intenționat să păstreze câțiva oameni cu care să rezolve problemele oneștenilor legate de canalizare.

Se cunoștea faptul că operatorul de apă nu poate interveni în casele oamenilor, legea fiind foarte clară în acest sens: “Nu constituie rețele publice sistemele interioare de utilizare aferente unei clădiri de locuit cu mai multe apartamente, chiar dacă aceasta este în proprietatea mai multor pesoane fizice sau juridice. Administrarea/ repararea/ reabilitarea rețelei  interioare cade exclusiv în sarcina proprietarilor chiar și în cazul unei rețele aflată în proprietate indiviză. Cu alte cuvinte, în cazul unui bloc/ condominiu, rețeaua, de la contorul de branșament și până la nivelul apartamentelor, se află în proprietatea și administrarea locatarilor blocului respectiv.

“Nu aveam nevoie de mai mult de 7-8 oameni. Am discutat cu oamenii,foști salariați ai Apă Canal, care erau deja la DPP, dar aceștia au avut pretenții salariale foarte mari, pe care noi nu le puteam satisface. Plus că la DPP, atunci când nu ar fi avut intervenții, ar fi trebuit să presteze și altă muncă. După aceea am constatat că s-au constituit într-o echipă, care să desfășoare acest serviciu ca o entitate privată. Este păcat că nu s-a făcu acest serviciu, ar fi fost un mijloc prin care DPP atrăgea alte surse, micșorând povara asupra bugetului local”, ne-a explicat directorul DPP, Ioan Paris.

După ce au fost refuzați de meseriași, cei de la DPP au renunțat la ideea de a înființa serviciul specializat de desfundare și curățare canale/subsoluri și de vidanjare.

În acest fel, oneștenii trebuie să apeleze la firme private când au astfel de probleme – care nu sunt însă foarte ușor de găsit.