Petru Zoltan (n.r. – jurnalist de investigații) a scris în “România Liberă” că peste 300 de ofițeri ai fostei Direcții Generale de Informații și Protecție Internă și-au depus cereri pentru a trece în rezervă și observă că toate aceste lucruri se petrec doar cu puțin timp înainte de alegeri.

Într-o democrație veritabilă, situația unui serviciu de informații este analizată cu multă atenție, echidistanță și înțelepciune. Dacă au fost lucruri reprobabile petrecute în acel serviciu secret, răspunderea nu poate fi decât strict raportată la făptași, nu la masa întreagă de ofițeri, care doar și-au făcut profesia.

Să nu uităm faptul că în ultimii 10 ani, serviciul secret al Internelor nu a avut șefi care să provină din structură, ci, prin decizii politice, i-au tot fost puși în frunte directori și directori adjuncți aparținând de alte filiere. Inclusiv politice. Dar nu numai.

O reorganizare bruscă, fără o analiză complexă, făcută poate chiar de o comisie parlamentară special numită în acest sens, cu transparență, nu are cum să nu te pună pe gânduri, mai ales că e făcută cu câteva săptămâni înainte de alegeri.

Acum vreo 10 ani, printr-o manevră procedurală, s-au publicat numele a vreo 400 de ofițeri din centrala DGIPI și lucrurile au fost prezentate ca o prostie a lor. În timp, te poți întreba dacă nu cumva acela a fost momentul în care “măcinarea” Serviciului a început programatic. Pentru că, așa cum arătam, după acel moment șefii serviciului au provenit din afara Unității.

De ce-i important un serviciu secret în alegeri? Pentru că rapoartele lui contabilizează, nepărtinitor, fel de fel de situații. Care rămân în arhivă, cel puțin, dacă nimeni nu are interes să le valorifice la acel moment al faptelor.

Și-apoi, o altă direcție mai puțin știută, nescrisă și care poate fi utilizată: ofițerii de informații pot sugera energic membrilor rețelei lor informative pe cine să pună ștampila de vot la alegeri.
Când ai mai multe servicii secrete preocupate de alegeri corecte, un eventual monopol de această natură nu mai este posibil.

Despre plecarea intempestivă a celor 300 de ofițeri ai serviciului secret al Internelor, este de văzut și ce se întâmplă cu operațiunile în derulare, cu preluarea rețelelor informative, cu monitorizarea grupărilor infracționale periculoase, care ar putea profita de “evenimente” etc. Ca nu cumva graba să strice treaba!

Răzvan Belciuganu, jurnalist freelancer, specializat pe Securitate Națională