Rafalele de vânt care au suflat și cu peste 100 km/h și grindina au făcut prăpăd în mai multe localități din zona Oneștiului. La Târgu Ocna, la Târgu Trotuș, la Pârgărești și la Bogdănești s-au înregistrat pagube uriașe, iar o casă a fost distrusă complet după ce un arbore secular s-a prăbușit peste ea. Zeci de hectare de culturi au fost compromise complet din cauza ploii cu gheață cât oul de porumbel.
Episoadele violente de vânt din aceste zile au făcut dezastru în zona Oneștiului, iar oamenii au început să numere pagubele. Zeci de acoperișuri de țiglă s-au făcut țăndări din cauza grindinei, iar oamenii stau cu lighenele întinse peste tot prin casă după ce apa li s-a infiltrat prin tavane. În alte cazuri, acoperișurile au fost smulse cu totul de furtuna puternică.
Din păcate, cei afectați, în majoritatea cazurilor, vor suporta pagubele din propriul buzunar – dacă au de unde, desigur!
Cum poți obține despăgubiri după fenomenele meteo extreme
Deși fenomenele extreme au devenit tot mai frecvente în ultima perioadă – meteorologii au avertizat că aceste manifestări vor deveni din ce în ce mai dese nu doar în România, ci la nivel global – foarte puțini cetățeni obișnuiți se gândesc să-și asigure locuința.
Puțini știu că în baza unei polițe de asigurare care costă doar 0,1% din valoarea locuinței pot fi despăgubiți în totalitate în situații precum cele din aceste zile, și nu numai.
Cu o poliță facultativă poți cere despăgubiri pentru daune provocate de furtună, grindină, vijelii, fulgere, incendii, etc. și valoarea lor începe de la 149 de lei (obligatorie + facultativă).
La birourile Transilvania Broker din zonele afectate de fenomenele meteo extreme din județ, în numai câteva ore s-au încheiat zeci de polițe de asigurare facultativă, semn că oamenii încep totuși să conștientizeze pericolul.
“Observ că, după dezastrul de la noi din comună (n.r. – Târgu Trotuș), oamenii au devenit mult mai interesați să încheie asigurări facultative pentru locuințe. Am încheiat deja câteva polițe și sunt cereri tot mai mari”, a spus Laurențiu Hemeci, asistent în brokeraj la Transilvania Broker.
Un cetățean din Târgu Trotuș a avut noroc chior, el asigurându-și locuința chiar cu câteva zile înainte ca furtuna să-i smulgă acoperișul casei, iar astăzi a deschis deja dosarul de daună.
“Pentru zona noastră am obținut de la asiguratori reduceri de 40% din prețul asigurării, pentru toată luna iulie”, a precizat Florentin Iftime, director zonal Transilvania Broker.
Culturile pot fi la rândul lor asigurate. Important pentru fermieri este că 70% din prețul asigurării este finanțat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. (P)
https://emitere.transilvaniabroker.ro/?ruid=4436