Omul de afaceri băcăuan Corneliu Iacobov, care fusese condamnat la 7 ani de închisoare cu executare în Dosarul “RAFO”, a ieșit din închisoare după patru ani și jumătate de detenție, după ce Judecătoria Medgidia a admis solicitarea acestuia de eliberare condiționată, și va face sărbătorile Crăciunului acasă, alături de cei dragi.

Oneștenii de rând sunt de părere că este o greșeală faptul că Iacobov a fost lăsat în libertate.

“RAFO este astăzi în pragul falimentului în primul rând din cauza lui. Iacobov nu trebuia lăsat să scape atât de ușor. Omul ăsta a distrus Oneștiul, pentru că fără rafinărie orașul nostru nu a mai însemnat nimic” – fost rafinor, acum pensionar.

“Iacobov a fost vârful de lance al unei organizații criminale, care a acționat împotriva RAFO ani buni și care au supt combinatul de bani. Trebuia să primească și mai mulți ani de închisoare, în loc să fie lăsat liber după nici cinci ani” – fost rafinor, în prezent muncitor în industria petrolului în străinătate, cu intermitențe.

Nu știu câți bani din miliardele care s-au furat în perioada în care Iacobov a condus RAFO au și ajuns la acesta. Eu cred că mulți bani s-au scurs în alte direcții, însă doar Iacobov și alți câțiva ca el, cum ar fi Găureanu, au fost puși să plătească. Adevărații hoți au fost tot timpul în libertate și cu conturile pline” – fost rafinor, care nu a dorit să ne precizeze cu ce se ocupă în prezent.

“Iacobov și-a executat mai bine de jumătate din pedeapsă, am înțeles asta. Nu țin cu el, departe de mine gândul ăsta, dar se întreabă cineva ce vor păți rușii care au venit după aceea, oamenii lui Goldovskiy? Ăștia au ținut rafinăria închisă atâția ani și nimeni nu-i întreabă nimic de sănătate! De ce nu se sesizează organele statului și în acest caz?” – rafinor proaspăt disponibilizat.

Corneliu Iacobov a fost eliberat marți, 13 decembrie, după ce Judecătoria Medgidia a admis, pe 6 decembrie, propunerea de eliberare a omului de afaceri băcăuan, formulată de Comisia de Individualizare a regimului de executare a pedepselor privative de libertate din Peniteciarul Poarta Albă, iar decizia nu a mai fost atacată de procurorii DIICOT.

Omul de afaceri Corneliu Iacobov fusese condamnat la 7 ani de închisoare cu executare pe data de 7 iunie 2012, împreună cu alte persoane, după ce în perioada 2002-2003, instanța de judecată a stabilit că a prejudiciat rafinăria RAFO Onești cu peste 24 de milioane de lei (aproximativ 5 milioane de euro).