Romprest a sistat colectarea gunoiului în aproape jumătate din UAT-urile membre ale Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubrizare (ADIS) Bacău, din cauza datoriilor imense, dar lucrurile pot fi chiar și mai grave, la nivelul județului.

Potrivit directorului ADIS Bacău, Bogdan Seto (foto mic 1), tot acest scandal a fost generat de unitățile administrativ-teritoriale (UAT) Moinești și Dărmănești, ale căror restanțe la plata gunoiului reprezintă aproape jumătate din datoriile totale față de operatorul de salubrizare. “În condițiile în care datoria către Romprest este de 8,1 milioane de lei, nu mai puțin de 3,5 milioane de lei din această sumă sunt banii pe care îi au de achitat UAT Moinești și UAT Dărmănești. Sistarea ridicării și transportului gunoiului în 32 de localități membre ADIS din județ este primul pas înainte de rezilierea contractului de către Romprest, cu consecințe deosebit de grave asupra tuturor UAT-urilor, inclusiv a celor bun-platnice”, a spus Seto.

Romprest poate în orice moment să rezilieze contractului cu ADIS, care nu a plătit integral nici măcar factura aferentă lunii mai. “Contractul dintre ADIS și Romprest spune că operatorul este obligat ca pe durata a 6 luni să susțină din resurse proprii colectarea și transportul deșeurilor. Luna octombrie a fost a șasea în care Romprest a asigurat colectarea și transportul deșeurilor din resurse proprii, așadar în orice moment operatorul se poate prevala de această clauză și să solicite rezilierea contractului”, a mai spus Seto.

Bogdan Seto a mai precizat că are cunoștințe că după ce Romprest a sistat colectarea deșeurilor, în Moinești s-a acționat cu utilaje proprii, ceea ce contravine legii. Am informații că la Moinești s-a intervenit cu utilaje proprii, ceea ce reprezintă o încălcare a legii, dreptul de colectare și transport a deșeurilor fiind exclusiv al operatorului licențiat (n.r. – Romprest). Am înștiințat Garda de Mediu, Direcția de Sănătate Publică și s-a dispus să fie verificate toate transporturile de deșeuri efectuate în județ de operatori nelicențiați”.

Pentru dezamorsarea acestui conflict, Romprest a cerut să se achite măcar 4,3 milioane de lei din datoria totală, iar unele UAT-uri restante – spune Seto – și-au luat deja angajamentul să plătească o parte din bani.