Legea salarizării unitare privind salarizarea personalului plătit din fondurile publice, care a intrat în vigoare de la 1 iulie și trebuia pusă în aplicare până în ultima zi a lunii trecute, a născut discuții aprinse  la Onești.

Pentru că bugetarii care lucrează în cadrul Primăriei au mai beneficiat de o creștere salarială în primăvară – de 20 de procente – acordată de Guvern, s-a considerat că nu se impune o nouă majorare salarială majoră, care ar fi afectat serios bugetul de investiții.

S-a umblat la salarii, dar ordonatorul principal de credite (Primăria) a urmărit în primul rând să respecte ierarhizarea funcțiilor, astfel încât să nu mai existe anomalii de genul ca un funcționar simplu să câștige mai mult decât un șef de birou, și alte asemenea. De altfel, președintele României, Klaus Iohannis, atrăgea atenția că legea salarizării trebuie să producă rezultate conform promisiunilor făcute de coaliția aflată la guvernare, fără a genera dezechilibre în economie și implicații negative asupra bugetului public.

Într-un final, s-a făcut doar o armonizare a salariilor funcționarilor din Primărie, fără o creștere considerabilă a retribuțiilor, ceea ce doreau consilierii PNL.

O nouă creștere salarială a angajaților din Primărie ar fi însemnat reducerea drastică a bugetului de investiții (chiar și așa, acesta tot s-a “subțiat” cu 500.000 de lei doar din aceste armonizări salariale), dar, și mai rău, ar fi impus o majorare a taxelor și impozitelor locale, din 2018.

Consilierii PSD, PSRo și ALDE (care au votat proiectul) și cei din PNL  (care s-au abținut) au căzut totuși de acord în privința unul lucru, și anume că un angajat debutant cu studii superioare nu poate pleca de la salariul minim de economie, ca în cazul unuia cu studii medii. Astfel, un debutant cu studii superioare care se va angaja în Primărie va primi o sută de lei în plus la leafă peste salariul minim.