În ultimele zile, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a demarat o serie de controale la nivel național pentru depistarea reziduurilor de pesticide din legumele și fructele provenite atât din comerțul intracomunitar, cât și din import.

Inspectorii sanitari-veterinari ai DSVSA Bacău au verificat, la rândul lor, calitatea fructelor și legumelor care ajung la vânzare în piețele din județ.

Până în prezent, în cadrul acțiunii care se desfășoară pe mai multe zile, au fost controlate 5 mijloace auto destinate transportului de legume-fructe și un depozit, fiind constatate neconformități majore care au impus sancțiuni în valoare totală de 22.000 de lei și măsuri legale de reținere oficială a unei cantități de 110,8 kilograme de legume și fructe, îîn doar câteva zile, după cum se arată într-un raport al DSVSA Bacău.

Totodată, în cadrul acțiunilor de control sanitar veterinar au fost recoltate probe de portocale, mere și cartofi, în vederea determinării reziduurilor de pesticide, rezultatele analizelor urmând a fi comnicate în cel mai scurt timp de laboratoarele sanitar veterinare desemnate.

În privința neregulilor constatate și care au impus aplicarea de sanțiuni, se menționează lipsa elementelor de identificare (etichetare necorespunzătoare) și igienă necorespunzătoare.