În cadrul ultimei ședințe a Consiliului Local Onești de joi, 29 martie, aleșii locali au adoptat o declarație simbolică de unire cu Republica Moldova, care fost citită în plen de către secretarul municipiului, Daniel Spânu. Din câte se pare, Oneștiul este prima localitate din județul Bacău care a adoptat Declarația de Unire.

Febra unionismului i-a cuprins și pe consilierii oneșteni, care s-au reunit joi, 29 martie, în ședință ordinară.

După o scurtă prezentare făcută de consilierul Gelu Panfil, unul dintre inițiatorii proiectului (celălalt fiind primarul Nicolae Gnatiuc), s-a convenit ca toți membrii Consiliului Local Onești, indiferent de culoarea politică, să figureze ca inițiatori, astfel că onoarea de a da citire documentului i-a revenit secretarului Daniel Spânu.

“Consiliul Local al Municipiului Onești își exprimă solidaritatea deplină față de toate Consiliile Locale, Raionale și Județene din Republica Moldova și România care și-au afirmat deschis declarațiile de reîntregire națională”, se arată în documentul pe care l-au semnat toți membrii Consiliului Local Onești.

O declarație de unire similar a fost adoptată a doua zi (vineri, 30 martie) și de consilierii locali ai municipiului Bacău.

Declarația de Unirea a fost lansată încă de acum doi ani și jumătate de un partid de la Chișinău, care abia apăruse atunci pe scena politică. Fondat în toamna lui 2015, Partidul “Dreapta” își propune realizarea reîntregirii națiunii române, prin reunificarea juridico-politică, economic, militară, diplomatică și socială a Republicii Moldova cu România.

Anul acesta, când se sărbătorește Centenarul Unirii Basarabiei cu României, mai multe localități din Republica Moldova au adoptat Declarația de Unire, exemplul acestora fiind urmat și de consiliile locale ale mai multor orașe din România, inclusiv de către Consiliul General al municipiului București.