Eurovision 2022 şi-a ales în această noapte câştigătorul. Astfel, Ucraina, reprezentată de trupa Kalush Orchestra cu piesa Stefania a reuşit să cucerească publicul european, dar şi pe cel australian şi şi-a adjudecat victoria cu un total de 631 puncte, fiind a doua victorie  a Ucrainei în ultimii 6 ani. WRS, reprezentantul României s-a clasat la Eurovision 2022 pe locul 18, cu un total de 65 de puncte, notează observatornews.ro.

Marea Finală a Eurovision 2022 a avut loc aseară pe stadionul PalaOlimpico din Torino. În competitie au intrat 25 de tări, 20 calificate în urma celor două semifinale de marti şi joi, iar celelalte cinci fiind tările din BIG 5 (Spania, Italia, Franta, Germania şi Marea Britanie).

Reprezentantul României la Eurovision 2022, WRS, s-a clasat pe locul 18, cu un total de 65 puncte. Piesa Llamame a adus România în finala competitiei europene, după o pauză de 4 ani, ultima calificare fiind în 2017, la Kiev.

Republica Moldova, reprezentată anul acesta de Zdob şi Zdub, alături de Fraţii Advahov , cu piesa Trenuleţul, a fost şi ea prezentă în marea finală de la Torino. Vecinii noştri de peste Prut au reuşit cu veselia lor să adune un total de 253 puncte, rezultat care i-a clasat pe pozitia a 7-a.

Publicul din 40 de țări a fost cel care a schimbat, sâmbătă seara, ierarhia stabilită după votul juriilor de specialitate și a înclinat balanța semnificativ către Ucraina. Ucraina a primit din partea publicului 439 de puncte, cel mai mare punctaj.

Juriul din România a acordat Ucrainei maximum de puncte, 12, dar niciun punct Moldovei. Nici România nu a a primit vreun punct din partea juriului din Moldova.

Țările care au terminat pe primele 5 locuri sunt:

  1. Ucraina

2. Marea Britanie

3. Spania

4. Suedia

5. Serbia

(foto: Eurovision.TV)