Incendiul produs în seara zilei de 17 septembrie în bazarul din Onești continuă să producă efecte nefericite pentru comercianții care își desfășurau activitatea în acel perimetru.

dscn0110Șeful ISU Bacău, colonelul Ion Mihalache, s-a arătat intransigent față de solicitarea comercianților, care și-au dorit să obțină o prelungire a termenului de funcționare în zona respectivă, până la sfârșitul anului. “Nu putem să legalizăm o ilegalitate”, a conchis șeful ISU.

După ce au lichidat incendiul produs în zona în care își vând marfa comercianții basarabeni, reprezentanții ISU Bacău au constatat că nu sunt îndeplinite nici cele mai neînsemnate prevederi legale în vederea prevenirii și stingerii incendiilor. “Nu există două căi de acces pentru autospecialele de intervenție, nu sunt hidranți”, a mai precizat colonelul Mihalache, la întâlnirea cu comercianții și cu autoritățile locale, care a avut loc la sediul Primăriei Onești. “Acolo sunt construcții cu caracter provizoriu, care nu sunt autorizate”, a adăugat reprezentantul Inspectoratului de Stat în Construcții (ISC), care a luat parte la discuții.

dscn0112

În acest fel, singura soluție rămasă în picioare pentru ca respectivii comercianți să nu fie nevoiți să-și închidă definiv afacerile este relocarea acestora fie pe platoul din spatele pieței, unde își desfășoară activitatea în mod obișnuit producătorii agricoli, fie în zona modulelor situate vivazi de fostul sediu al Onedil.

Pentru asta, a fost nevoie urgentă de o rectificare de buget, consilierii locali fiind de acord cu alocarea sumei de 570.000 de lei în vederea achiziționării/închirierii de către administrația locală a unor module-tip, cu suprafața în jur de 18 mp, pentru a le fi puse la dispoziție comercianților pe platoul din spatele pieței, până când va reamenajată complet zona bazarului.

Timpul pe care îl au la dispoziție comercianții să elibereze zona este foarte scurt, până pe 12 octombrie. În caz contrar, aceștia vor fi evacuați din bazar cu ajutorul jandarmilor.