Pentru a ține sub control fenomenul câinilor fără stăpân, autoritățile locale comăneștene au decis să suporte în totalitate costurile de sterilizare și microcipare a tuturor câinilor din oraș, inclusiv a celor deținuți de persoanele fizice și juridice.

Primăria Comănești vrea să aibă un control strict în privința reproducerii inclusiv a câinilor cu stăpân din oraș, fapt pentru care, prin votul consilierilor locali, a fost pus la dispoziția locuitorilor orașului un buget special pentru subvenționarea sterilizării patrupezilor din orice locuință/gospodărie sau din curțile întreprinderilor.

Este vorba despre 70.000 de lei, bani la care are acces orice comăneștean (persoană fizică sau juridică) care dorește să-și sterilizeze și microcipeze câinii.

“Avem peste 1.000 o mie de câini la adăpost, dar tot nu mai facem față acestui fenomen de înmulțire a câinilor fără stăpân, fiindcă în fiecare zi adunăm de pe străzi câte 20-30 de câini. O luăm din poartă în poartă, pentru că nu se mai poate, trebuie să stopăm până la urmă acest fenomen. Până acum lucram cu medici veterinari voluntari, veneau din toate țările, din Olanda, din Germania, dar acum am spus să alocăm o sumă precisă, fiindcă ne dorim să nu fie câine în Comănești care să nu fie sterilizat și microcipat. Ar fi bine ca și primarii celorlalte localități din județ să facă front comun cu noi, pentru că doar așa putem să punem capăt acestui fenomen”, ne-a declarat primarul Comăneștiului, Viorel Miron.

Autoritățile comăneștene sunt convinse că cu cât vor fi sterilizați mai mulți câini, nu vor mai apărea pui nedoriți, care apoi se întâmplă să fie abandonați pe străzi, la ghenele de gunoi, ceea ce conduce practic la înmulțirea necontrolată a câinilor fără stăpân.

De multe ori se întâmplă ca acești pui să fie aduși și abandonați în Comănești, la adăpostul nopții, din localitățile învecinate, de aceea primarul Viorel Miron a cerut sprijinul și omologilor săi, în această direcție.

Procedura privind subvenționarea sterilizării și microcipării câinilor de rasă comună cu stăpân de pe raza orașului presupune depunerea unei cereri tip din partea solicitantului precum și a unei copii după cartea de identitate sau a certificatului de înregistrare fiscală, după caz.

La 10 zile după înregistrarea cererii, se eliberează un bon de sterilizare, cu serie și număr unic, care va fi completat, semnat și parafat de medicul veterinar după efectuarea operațiunii de sterilizare și microcipare.

Cele două operațiuni sunt suportate integral de autorități, pe tot parcursul anului, până la epuizarea sumei alocate, de 70.000 de lei.