Fosta Casă a Pionierilor și Șoimilor Patriei din Onești, transformat în Clubul Copiilor după 1989, le oferea elevilor de toate vârstele posibilitatea să desfășoare o mulțime de activități extrașcolare interesante, în cadrul mai multor cercuri conduse de pedagogi desăvârșiți.

Înainte de ’89, în cadrul fostei Case a Pionierilor din Onești existau cercuri de informatică, de navomodelism, de aeromodelism, de poezie (regretatul scriitor Gheorghe Izbășescu, care s-a stins din viață în toamna anului trecut, la vârsta de 82 de ani, a format generații întregi de elevi împătimiți de literatură), de pictură, de karting, de științele naturii, etc., dar și după Revoluție s-au mai desfășurat destule activități educative în acel spațiu, luând ființă, printre altele, cercurile de creație vestimentară ori de dans modern.

Clubul beneficiază de o prezentare atrăgătoare pe site-ul www.romguide.ro, fiind considerat un obiectiv turistic de interes, în condițiile în care “această instituție își desfășoară activitatea în Conacul lui Alecu Aslan, clădire în care, demult, se desfășura viața mondenă a boierimii de prin părțile locului”.

În realitate, clădirea nu mai reprezintă aproape nimic astăzi. Zace abandonată și într-un stadiu avansat de degradare.

Clădirea se află în administrarea Ministerului Educației și Cercetării, care probabil că are alte priorități în momentul de față în situația în care sute de unități de învățământ din țară au nevoie să fie renovate și modernizate.

Redenumit “Clubul Copiilor”, fosta casă a pionierilor din Onești ar putea avea o șansă în plus dacă ar fi preluată din proprietatea statului și din administrarea Ministerului Educației și Cercetării în proprietatea publică a Municipiului Onești și în administrarea Consiliului Local Onești.

Ar fi bine să fie preluat (n.r. – Clubul Copiilor) de Consiliul Local și să fie repus în circuit. Chiar mă uitam cât spațiu verde este acolo, o oază de liniște, și mă gândeam câte activități s-ar putea desfășura chiar și în curte, în aer liber. Ar trebui făcut ceva, că am tot văzut pe-acolo fel și fel de indivizi dubioși, nu știu nici de ce poarta nu mai stă închisă cu lacăt”, a comentat un pensionar care locuiește în locul de vizavi.

Clubul Copiilor se află la doi pași de sediul Primăriei Onești, lângă o intrare secundară în parcul municipal.