SC Chimcomplex SA, cel mai mare angajator din Onești, s-a înscris oficial în cursa pentru achiziționarea combinatului Oltchim Rm. Vâlcea, a anunțat conducerea societății de pe Platforma Borzești, într-un comunicat de presă postat pe site-ul oficial.

Vă prezentăm în continuare textul integral al comunicatului de presă emis de SC Chimcomplex SA Borzești, privind intenția de a prelua activele societății Oltchim Rm. Vâlcea.

COMUNICAT

SC Chimcomplex SA Borzeşti, membră a Grupului SCR, a depus joi, 6 iulie 2017, oferta angajantă pentru preluarea activelor combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea. În acest sens, Chimcomplex vizează pe mai departe crearea Companiei Române de Chimie – viitor jucător important din punct de vedere al relevanţei regionale în industria chimică. Planul de afaceri al acestei noi entități este fundamentat pe relansarea chimiei românești, incluzând posibilitatea de creștere a producției industriale la peste 1 miliard de euro anual, în 7 ani de la preluare, precum și crearea de locuri de muncă la peste 9000 pe orizontală și verticală, cât și la diversificarea operațiunilor comerciale în întreaga regiune.

“Sunt optimist și cred în bunele intenţii ale factorilor decizionali, respectiv ale administratorilor judiciari și ale creditorilor Oltchim, faţă de viitorul acestui Combinat – fanion al industriei chimice româneşti şi al tuturor oamenilor din Râmnicu Vâlcea, dependenţi în mod direct de buna funcţionare a acestuia. Oferta pe care am depus-o este una corectă, sustenabilă şi bine asumată, iar faptul că avem resursele umane, know-how-ul și resursele financiare ar trebui să fie hotărâtor în luarea unei decizii, astfel încât Oltchim, împreună cu Chimcomplex, să redevină acel etalon pe care îl merită industria chimică românească, pe plan intern şi regional, prin intermediul Companiei Române de Chimie”, declară Virgiliu Băncilă, Președintele Chimcomplex.

În sprijinul Chimcomplex s-a alăturat gigantul american Tricon Energy, cu o cifră de afaceri de 6 miliarde de dolari, ca partener comercial, 5 bănci europene și 2 fonduri de investiţii. Grupul SCR, care deține în prezent Chimcomplex, va deveni astfel garantul direct al tranzacției.

“În aceste condiţii, este evident că nu vom reduce niciun salariu și ne dorim chiar să creştem veniturile tuturor celor care doresc să se implice activ în restructurarea pozitivă a companiei. Aşa cum s-a întâmplat şi în 2003, la privatizarea Chimcomplex, aşa vom face şi la Oltchim: vom şti să asigurăm lin şi cu succes tranziţia de la sistemul de stat la cel privat”, a mai declarat Virgiliu Băncilă, Preşedintele Chimcomplex SA Borzeşti.

Înființarea Companiei Române de Chimie va urma exemplele recente din alte țări vecine, cum ar fi Polonia, unde în urmă cu 10 ani s-a relansat producția de îngrășăminte, prin reunificarea unui număr de 16 combinate chimice de stat și private într-o nouă companie – Grupa Azoty. Alte exemple de centralizare a operațiunilor la nivel european sunt companiile BASF Germania, Dow Chemicals, Mol Ungaria și Todisco Grup Italia.

Industria chimică românească a înregistrat un puternic declin după anii 1990, când se afla pe locul 10 mondial ca volum al producției, generând la nivel național un procent de 16,9% din totalul producției industriale. Din cele 72 de combinate si fabrici au rămas în funcțiune în 2016 doar 14, ce asigură o producție chimică a României de 11 ori mai mică decât cea înregistrată în 1990.

Compania Română de Chimie se dorește a fi acea companie ce va repune România pe harta industriei chimice din Europa, având în vedere forța comercială pe care o vor avea împreună cele două combinate din Borzești și Râmnicu Vâlcea, respectiv Chimcomplex și Oltchim.

Probabil că mai sunt și alti competitori, dar singurul de elită este gigantul germano-polonez PCC, cu care suntem pregătiți să luptăm cu toate armele, pentru a-l învinge. Vânzarea Oltchim este un eveniment major în economia României și am dori să avem sprijin de la întreg mediul de afaceri, așa cum am primit de la mediul universitar. Credem că organizatorul licitației va fi corect și ne va declara calificați în confruntarea directă cu PCC, urmând ca cel care va avea oferta cea mai bună să câștige. Președintele Grupului SCR, dl. Ștefan Vuza, a pregătit atent în ultimii doi ani această tranzacție, depunând eforturi considerabile pentru a strânge laolaltă investitori de calibru, cum sunt cele două fonduri de investiții ce gestionează fiecare câte 11 miliarde de euro, apoi cele cinci bănci ce vor intra în sindicat, cât și partenerii de afaceri, începând de la Tricon SUA și până la cei români. Știm că niciun profet nu este iubit în țara lui, dar sperăm cu toate acestea ca noi să fim în final cei selectați pentru a începe munca de restructurare a Oltchim”, a concluzionat Virgiliu Băncilă.