Dr. Dorel Cosma, dezvoltatorul proiectului ANTARES, oferă cititorilor UNU PE TROTUȘ toate detaliile despre primul centru de imagistică de la Onești, care se va deschide oficial mâine – miercuri, 14 februarie 2018, chiar de “Ziua Îndrăgostiților”.
Oneștenii care au nevoie de o investigație RMN nu vor mai trebui să ajungă până la Bacău sau la Moinești, acest serviciu fiind disponibil de-acum și în orașul lor.
Trebuie spus că aparatele RMN nu se găsesc chiar pe toate drumurile, în țara noastră. Conform Ziarului Financiar, în august 2017 erau doar 42 de aparate RMN în spitalele de stat, iar în clinicile private 71. Tocmai de aceea, deschiderea Centrului de Imagistică de la Onești are o mare însemnătate.
Aparatul RMN de la Onești (marca Siemens) permite efectuarea de investigații la pacienți de până la 120-130kg, care să aibă pe cât posibil o conformație normal (să nu fie foarte scunzi și supraponderali).
Pentru început, programul de funcționare al centrului (care este situat în spatele pieței agroalimentare) va fi de luni până vineri, între orele 08.00 – 17.00. Programările pentru investigații RMN se pot face atât la Centrul de Imagistică, dar și la Clinica Antares de pe strada Poștei (lângă restaurantul INTIM).
La parter vor mai funcționa un centru de recoltare analize și două cabinete – “probabil două specialități în legătură strânsă cu RMN-ul”, după cum ne-a precizat dr. Dorel Cosma, șeful Centrului de Imagistică ANTARES de la Onești.
“Tarifele sunt cele de la Casă, poate puțin mai mici decât cele pe care le decontează Casa de Asigurări”, a punctat dr. Cosma (vezi tarifele in facsimil 1 și 2).
Interesant este faptul că cele două fiziciene care vor lucra efectiv cu aparatul RMN sunt din Onești și Tg. Ocna, absolvente ale Facultății de Fizică Medicală. Acestea au fost “descoperite” de foste colege de facultate, care sunt deja parte în proiectul ANTARES (în afara clinicilor de la Onești, ANTARES mai deține două unități în Piatra Neamț și una la Suceava) și care aveau cunoștință despre faptul că la Onești urmează să se deschidă un centru de imagistică.
INTERVIU
Reporter: Domnule dr. Cosma, oneștenii vor să știe în primul rând dacă investigații RMN din cadrul Centrului de Imagistică ANTARES de la Onești vor fi decontate de Casa de Sănătate.
Dr. Cosma: Contractul cu Casa de Sănătate se va încheia la 1 aprilie, ca în fiecare an, asta dacă nu vor apărea modificări în programul Casei. Asta pentru că au fost ani în care încheierea contractelor a fost amânată de Casa de Sănătate până spre iunie-iulie.
Să presupunem că nu vor fi probleme în privința asta, iar la 1 aprilie 2018 veți semna contractul. Câți pacienți estimați că vor beneficia de investigații RMN decontate de Casa de Sănătate?
Nu am idee ce buget are județul Bacău (n.r. – acesta determină cuantumul sumei alocate pt investigații RMN la nivelul întregului județ). Probabil că vor fi bani pentru aproximativ 100 de pacienți pe lună.
În sistemul sanitar românesc este o acută criză de personal. Dvs. cum v-ați descurcat?
V-am povestit cum am găsit cei doi fizicieni (n.r. – pe aparatul RMN lucrează exclusiv fizicieni medicali, nu medici!), iar la momentul acesta avem șase medici specialiști care interpretează rezultatele. Sunt medici din Bacău, Brașov, Tg. Mureș, Sibiu și Piatra Neamț. În zilele noastre, interpretrarea rezultatelor se face la distanță, prin teleradiologie.
Care sunt cele mai frecvente investigații RMN și care este diferența dintre nativ și contrast (care se regăsește la tarife)?
Cele la cap, coloană și genunchi, în ordinea aceasta. Legat de cei doi termeni, practic marea majoritate a investigațiilor RMN se face fără substanță de contrast, adică nativ. Cu substanță de contrast, cazurile sunt limitate, vorbim în general de patologie tumorală sau dacă ai nevoie de investigații angiografice. Altfel spus, dacă ne referim la segmente, în general abdomenul, pelvisul, sânii se fac din prima cu contrast, sau, mă rog, vor necesita cu siguranță și contrast.
La un genunchi, care, de exemplu, are ligamentele rupte, sau la o coloană care are o hernie, nu este necesar să faci contrast. O investigație fără contrast, adică nativă, este absolut suficientă.
Și pentru că acele investigații de care spuneam la început, cap, coloană și genunchi, sunt majoritare, reprezintă cam 85% din totalul investigațiilor, deși RMN se poate face la absolut orice, să spunem că la cap cam 8 din 10 investigații nu necesită contrast, iar la genunchi și la coloană nu trebuie contrast. În principiu, făcând așa o medie, cam 9 din 10 investigații nu au nevoie de contrast.
Doar una din 10 ar avea nevoie, dar, repet, ne referim aici la patologia tumorală, adică ce ține de sfera oncologică, dacă oamenii au cancere sau alte tumori. Poate să fie benigne, nu neapărat cancere.
Intrăm acum în chestiuni mai de detaliu, se fac de exemplu evaluări oncologice, de exemplu ai avut o tumoră, ai operat-o, sau ai iradiat-o, sau ai făcut chimioterapie, vrei să vezi ce impact a avut, chiar dacă știi că ai o tumoare. Deci acum nu mai punem problema de diagnostic, ci se face acel “follow-up”, adică se face urmărire, vrei să vezi ce se întâmplă cu ea, crește, descrește, a reapărut, au reapărut în altă parte metastaze sau ceva. În principiu, oricând se poate face cu contrast, dar indicația este un pic limitată, în general la coloană și la articulații rar este nevoie de contrast.
Și ultima întrebare. Cum v-ați gândit să deschideți un centru RMN la Onești?
Păi este foarte simplu. Eu sunt medic radiolog, asta una la mână, iar doi la mână sunt oneștean. Oneștean plecat din oraș de aproape 30 de ani, e drept! Acestea sunt marile argumente. Altfel n-aș fi venit eu la Onești chiar așa… Dar acum am și eu șansa să-mi văd mai des părinții, care trăiesc la Onești.