După ce a implementat propriul sistem de monitorizare prin GPS, care face complet transparente livrările de buștean, de la punctul de încărcare până la poarta fabricii, aproximativ 500 de campioane fiind deja echipate cu acest dispozitiv, compania Holzindustrie Schweighofer a început demersurile pentru reasocierea la Forest Stewardship Council (FSC®). Anunțul a fost făcut pe 31 martie pe site-urile celor două organizații, la mai puțin de două luni după terminarea certificatelor de sustenabilitate ale companiei.
De altfel, încă din 2012, Holzindustrie Schweighofer susține introducerea standardelor FSC® în România prin plata unui bonus de 10 RON/m3 pentru buștenii certificați FSC®, lucru mai puțin cunoscut publicului larg. În acest sens (pentru a asigura un lanț de aprovizionare durabil în România, care să îndeplinească standardele înalte ale FSC®) Holzindustrie Schweighofer a plătit până acum furnizorilor săi pentru buștenii certificați FSC® bonusuri în valoare totală de 4,77 milioane RON (circa 1,04 milioane de euro).
În ceea ce privește procesul de reasociere, pe baza principiilor transparenței și deschiderii, Holzindustrie Schweighofer va susține pe deplin experții FSC® în perioada investigațiilor pentru chestiunile încă deschise.
“Scopul nostru este de a suplimenta și amenda acolo unde este necesar planul nostru preliminar de acțiuni corective pe care l-am propus deja și care a fost recunoscut de FSC® ca un bun punct de plecare pentru conturarea planului de acțiune final. În acest demers, este esențial să consultăm toți factorii interesați, autoritățile care administrează ariile protejate, proprietarii de terenuri, organizațiile de protecția mediului. Pe baza acestui plan preliminar, pe care l-am prezentat în ianuarie 2017, ne angajăm la o comunicare deschisă și transparentă”, a subliniat Frank Aigner, Director Executiv al Grupului Schweighofer.
Potrivit FSC® și Holzindustrie Schweighofer, calendarul demersului nu a fost încă stabilit în detaliu. Holzindustrie Schweighofer va face, oricum, tot ce poate pentru a demonstra eficiența măsurilor luate de companie și conformarea deplină la standardele FSC®.
Frank Aigner a reiterat angajamentele companiei de a face tot ce e posibil pentru a lupta împotriva tăierilor ilegale în România:“Ne asumăm în mod activ această responsabilitate, chiar dacă noi nu recoltăm lemn. În orice caz vom continua și în perioada următoare implementarea strategiei de protecție a pădurilor virgine din România, o strategie apreciată de clienți, furnizori și alți factori interesați”. În același registru, a ținut să mai precizeze Aigner“ne asumăm 100% angajamentele de protejare a habitatului natural din România și ne luăm răspunderea pentru viitor, continuând în același timp să fim activi într-o industrie locală a lemnului complet sustenabilă”.
Compania este binecunoscută locuitorilor de pe Valea Trotușului prin fabrica de panel din Comănești, Holzindustrie Schweighofer Baco, și prin numeroasele acțiuni de implicare socială precum proiectul educațional despre care UNU PE TROTUȘ a scris recent.