Parteneriatul educațional dintre SC Chimcomplex SA și Colegiu Tehnic “Gheorghe Asachi” Onești, care va demara în toamnă, nu este singular la nivelul județului Bacău, unul similar aflându-se deja în desfășurare la Moinești.

În cadrul parteneriatului educațional dintre Colegiul Tehnic “Gr. Cobălcescu” din Moinești și compania Holzindustrie Schweighofer Baco au fost școlarizați, din vara din 2016, un număr de 28 de elevi, împărțiți pe specializări – electrician exploatare joasă tensiune (14 elevi) și lăcătuș mecanic (14 elevi). Proiectul se va desfășura până în 2019, bugetul alocat acestuia de către Holzindustrie Schweighofer Baco Comănești fiind de 280.000 de euro.

“Dintre obiectivele prinse în cadrul protocolului de colaborare menționăm modernizarea laboratorului electric și a internatului, care au fost renovate și dotate cu echipamente școlare moderne și mobilier adecvat – s-au realizat investiții de 40.000 de euro până în acest moment – practică de specialitate asigurată în unitățile de producție Holzindustrie Schweighofer din România. Cât privește ponderea orelor de practică, aceasta va crește treptat, de la 25% în primul an de studii, până la 75% în anul terminal, ne-a declarat Ștefan Ionescu, Public Relations la Holzindustrie Schweighofer Comănești.

Dacă proiectul dintre Chimcomplex și Colegiul Tehnic “Gheorghe Asachi” prevede acordarea unei burse de 300 de lei/lună celor 28 de elevi, viitorii specialiști ai Holzindustrie Schweighofer pot ajunge să câștige lunar, încă de pe băncile școlii, chiar și 700 de lei, bani la care se adaugă stimulentul în cuantum de 200 lei/lună oferit de către stat.

“Condițiile constau în prezența la cursuri minim 95% și media semestrială minim 6. Pentru elevii cu medii între 6 și 7,50 cuantumul bursei de studio oferită de noi este de 400 lei/lună, iar pentru cei cu media peste 7,50 cuantumul bursei este de 700 lei/lună. Trebuie să vă spun că prima generație de elevi admiși în program a terminat primul semestru foarte bine. Din cei 28 de elevi, 16 s-au calificat pentru bursa maximă, de 700 de lei”, ne-a mai precizat Ștefan Ionescu.

Foarte important de precizat: la finalizarea studiilor, absolvenții vor primi oferte de angajare din partea Holzindustrie Schweighofer, fără a avea vreo obligație în acest sens – pot alege, de exemplu, să continue studiile.