După ce România a terminat anul trecut cu o absorbție de numai 5% a banilor europeni, jumătate din rata de absorbție propusă pentru 2017, lucrurile stau la fel de prost în această privință și în primele trei luni ale lui 2018.

Potrivit zf.ro, în luna martie România a luat de la Uniunea Europeană fonduri structurale de doar 4 milioane de euro!

“În luna martie România a luat de la UE fonduri structurale de doar 4 milioane de euro şi, astfel, rata de absorbţie a ajuns în primele trei luni din an la 43 de milioane de euro, însemnând 0,2% din totalul alocărilor de 22,6 miliarde de lei fonduri struc­turale pentru exerciţiul financiar 2014 – 2020”, scrie sursa citată.

Avantajul atragerii de fonduri europene este faptul că nu generează datorie – fondurile sunt nerambursabile, și necesită o cofinanțare redusă din partea beneficiarului, de doar 15%.

În general, poticnelile care apar când vine vorba despre atragerea de fonduri europene sunt determinate de birocrația care excede reglementărilor europene, capacitate administrativă extrem de redusă a autorităților publice centrale și locale, sistemul de achiziții publice încă deficitar și blocajele induse de desele schimbări la conducerile instituțiilor.