Cei circa 5,7 milioane de clienți casnici de energie electrică rămași la 31 decembrie în piața reglementată vor plăti totuși facturi mai mici decât ce ar fi trebuit să plătească, în baza unui mecanism care va fi instituit de ANRE și ar urma să fie aprobat astăzi, potrivit mai multor surse din piață, notează economica.net.

Autoritatea de Reglementare va schimba din nou legislația referitoare la liberalizarea pieței de electricitate pentru casnici și va interveni o schimbare majoră pentru cei circa 5,7 milioane de oameni care nu au semnat contracte de piață concurențială.

Potrivit unor surse din piață, după ultimele discuții între Minister, furnizori și ANRE, lucrurile se vor schimba. Astfel, cei 5,7 milioane de clienți care nu au făcut nicio alegere nu vor mai plăti prețul mare de serviciu universal în facturi. Ei vor fi facturați de furnizorul lor (Enel, Electrica, CEZ sau E.On) direct la prețul din cea mai bună ofertă standard pe care o are fiecare furnizor pentru piața concurențială.

Deci vor plăti, automat, un preț mai mic – în teorie cel mai mic preț posibil la acel furnizor, direct, fără să facă nimic momentan – deci nu mai există niciun motiv pentru a sta la coadă.

Iar asta începând chiar cu această lună.

Furnizorul îi va face așadar automat un discount clientului – diferența dintre prețul de serviciu universal și prețul din cea mai bună ofertă, lună de lună, care va fi evidențiat pe factură. Astfel, omul va fi conștient că oferta concurențială este mai bună decât prețul de serviciu universal și va vedea și cu cât, exact, în bani, pentru consumul său.

Momentan, din ce se cunoaște, acest mecanism va funcționa șase luni, până la 30 iunie. În tot acest timp, lună de lună, furnizorul îl va factura pe prețul din cea mai bună ofertă a sa, și îi va face discountul pe care i-l va evidenția în factură.

Dacă nici până atunci clientul nu a făcut o alegere – deci nu a acceptat o ofertă concurențială de la actualul furnizor sau nu a schimbat furnizorul, va rămâne să plătească prețul de serviciu universal. Atenție, va fi alt preț de serviciu universal, care va intra în vigoare de la 1 iulie pentru următoarele șase luni. Reglementarea ar urma să fie aprobată de ANRE într-o ședință care va avea loc azi, deci cele scrise mai sus, care au fost aflate din surse, pot fi parțial modificate. (foto: imagine ilustrativă)