În câteva zile se va semna contractul „Proiectare, Verificare tehnică, Asistență tehnică și Execuție lucrări la Obiectivul Reabilitare pod pe DN 11, km 129+831 peste râul Trotuș, Județul Bacău”, iar din acel moment SC CONFER GROUP SA Onești cu subcontractanții și terții susținători declarați va avea la dispoziție două luni pentru proiectare, după care va trece la executarea lucrărilor propriu-zise.

În privința restricțiilor de circulație care urmează a fi impuse în perioada în care se vor executa lucrările de reabilitare a podului de la ieșirea din Onești spre Bacău/Tg. Ocna/Moinești/Comănești, singurul lucru cert în momentul de față este că o prevedere din Caietul de sarcini obligă constructorul să se ocupe de acest aspect și să asigure fluidizarea traficului.

Stabilirea tuturor restricțiilor de circulație pe podul peste râul Trotuș se va face în urma unor consultări ce vor fi purtate de reprezentanții administrației publice locale, ai poliției rutiere și a principalelor asociații profesionale ale patronatelor din transporturi.

Mai mult ca sigur, cât timp vor dura lucrările de reabilitare (10 luni, potrivit contractului), circulația pe podul peste râul Trotuș se va desfășura pe un singur sens, traficul urmând rutier urmând a fi semaforizat și dirijat de piloți de trafic cu sprijinul poliției rutiere.

Tot la fel de sigur este faptul că circulația vehiculelor rutiere peste o anumită masă, cu excepția celor destinate exclusiv transportului de persoane, va fi restricționat complet pe perioada desfășurării lucrărilor de reabilitare. Pentru fluidizarea traficului, pe toată durata perioada desfășurării lucrărilor de reparații, participanților la trafic și în special transportatorilor de marfă li se vor indica rute alternative.

Pentru transportatorii de marfă care circulă pe relația Bacău – Brașov, de exemplu, aceștia vor trebui probabil să facă un ocol de circa 60 de kilometri, prin Adjud.

“E devreme să ne pronunțăm cu privire la restricțiile de circulație ce vor fi impuse cât timp se vor executa lucrările la pod. Cu siguranță că vor fi impuse mai multe restricții, care vor fi diferențiate și pe zile și ore, pentru că traficul rutier nu este același în orice moment al zilei și diferă în zilele de sărbătoare legală față de cele obișnuite. În prezent este sigur un singur lucru, și anume că nu se pune problema ca circulația pe podul peste râul Trotuș să fie închisă complet pe perioada executării lucrărilor. Se va crea oricum un disconfort destul de mare pentru șoferi, cunoscând deja problemele care apar în zona respectivă în zilele de târg, de exemplu”, ne-a explicat un polițist rutier.

Reabilitarea podului peste râul Trotuș de la ieșirea din Onești spre Bacău/Tg. Ocna/Moinești/Comănești va costa 8,11 milioane de lei cu TVA, sumă din care 7,74 milioane de lei reprezintă finanțare nerambursabilă din bugetul MDRAP.