În premieră de la debutul pandemiei de Covid, persoanele nevaccinate nu mai pot merge la restaurante, terase, cinematografe, nunți sau botezuri, dacă trăiesc în localități cu rata de infectare de peste 6 la mie, scrie stirileprotv.ro.

Nu mai pot circula nici noaptea fără declarație pe propria răspundere sau adeverință de la angajator. Regula se va aplica în weekend la o rată peste 6 și toată săptămâna de la 7,5 cazuri de Covid la mia de locuitori. În plus, masca devine iarăși obligatorie la peste 6 la mie. Măsurile vor fi obligatorii de azi, după ce hotărârea va fi publicată în Monitorul Oficial.

În localităţile cu incidența peste 6 la mia de locuitori, restricţiile dure îi vizează pe cei care nu s-au vaccinat.

Persoanele nevaccinate nu vor mai avea voie să meargă la restaurante, săli de jocuri de noroc, locuri de joacă pentru copii, cinematografe, nici să participe la spectacole ori competiţii sportive, indiferent dacă acestea în organizate în aer liber sau în spaţii închise. Vor avea acces doar cei care s-au vaccinat sau au trecut prin boala. Aceleaşi reguli se aplică şi pentru participare la nunţi sau botezuri. Numărul de invitaţi poate fi cel mult 200, iar sala plină doar pe jumătate.

Masca devine obligatorie şi în aer liber, pe stradă, în toate spaţiile publice închise şi deschise pentru toate persoanele. Magazinele se vor închide la ora 22, în zilele de vineri, sâmbăta şi duminică, dar numai dacă incidenta nu depăşeşte 7,5 la mie. Unde e mai mare de 7,5, programul se aplică şi în timpul săptămânii.

Pentru cei nevaccinaţi, se impune carantina pe timpul nopţii în weekend în localităţile unde rata este cuprinsă între 6 şi 7,5 la mia de locuitori, şi pe tot parcursul săptămânii unde depăşeşte 7,5. Hotărârea de Guvern, în care se regăsesc toate restricţiile, va fi adoptată sâmbătă.

În județul Bacău sunt două localități unde rata de infectare este mai mare de 6 la mie: Buciumi (7.70) și Filipeni (6.21). În Onești rata de infectare este de 4.02 la mie, iar în Bacău – 4.22, acestea fiind cele mai ridicate valori în mediul urban. (foto: imagine ilustrativă)