Ion Marian, liderul sindicatului Rafinorul, consideră că RAFO a avut mai mult de pierdut decât de câștigat de pe urma sechestrului asigurator instituit de ANAF asupra întregului patrimoniu al societății, în primele zile ale lui 2016. Pe de altă parte, sindicalistul-șef este de părere că declararea falimentului RAFO ar putea fi o măsură benefică pentru rafinărie.

Sechestrul, poate a protejat pe de o parte activele RAFO vis-a-vis de intenția acționarilor de a reloca active în alte țări, cumulat cu tăierea activelor și valorificarea lor la fier vechi, dar pe de altă parte a creat mari probleme cu privire la realizarea unor resurse financiare, situație care a condus în primul rând la neachitarea drepturilor salariale și disponibilizarea salariaților și la inițierea procedurii de insolvență”, apreciază Ion Marian.

La începutul acestui an, Fiscul a pus în aplicare sentința prin care Curtea de Apel București i-a condamnat la ani grei de pușcărie pe oamenii de afaceri Ovidiu Tender și Marian Iancu, în dosarul “RAFO – CAROM”. Și cum Tender controlează societatea Prospecțiuni SA, care deține 2,73 la sută din acțiunile RAFO, ANAF a instituit sechestru asigurator pe toate cele peste 8.000 de bunuri aflate în evidențele societății oneștene.

Liderul sindicatului de la RAFO consideră că inclusiv declararea falimentului RAFO, cu condiția ca acest lucru să se întâmple cât mai repede, ar putea fi o soluție pentru ca societatea să își recapete strălucirea de altădată.

Având în vedere faptul că actualul acționar a avut și are din iulie și până acum doar variante teoretice de relansare a activității RAFO, nevenind înca la RAFO și fără a dirija resurse financiare, nici măcar acum într-o situație foarte grea pentru asigurarea conservării instalațiilor cumulat cu siguranța obiectivelor, toată responsabilitatea conservării și asigurării acestor obiective revine în exclusivitate administratorului judiciar, administratorului special și celor 100 de salariați.

                                Practic, cei doi administratori doresc prioritar ca unitatea să fie bine protejată și vândută în totalitate către un investitor bine intenționat în dezvoltarea și repornirea ei, administratori care și-au propus:

– dirijarea de resurse financiare din surse proprii până la identificarea altor soluții de valorificare a unor bunuri care să respecte legislația și condiția specială existentă la RAFO prin existența sechestrului asiguratoriu;

– menținerea în conservare a tuturor obiectivelor, cumulat cu siguranța obiectivelor;

– identificarea celei mai bune variante, respectiv reorganizare sau faliment, care sa conducă în cel mai scurt timp la reactivarea societății (4 – 6 luni);

– achitarea drepturilor salariale pentru cei 100 de salariați și achitarea drepturilor restante pentru toți salariații în următoarea perioadă”, susține Marian.

RAFO se află în insovență fiind condusă în prezent de un administrator judiciar și de un administrator special, în persoana bulgarului Miroslav Dermendjiev.