Termon CT Onești, fostul furnizor de energie termică din oraș, astăzi aflat în faliment, acționează în continuare pentru recuperarea restanțelor de la clienții debitori persoane fizice și juridice.

Potrivit raportului de activitate al administratorului special al Termon CT, ing. Mircea Cetean Bălănică, la începutul lunii iunie 2018 fostul furnizor de energie termică din Onești are de recuperat numai de la clienții persoane fizice creanțe totale în valoare de 493.738 de lei (ceva mai bine de 100.000 de euro).

Această sumă reprezintă debite la energia termică furnizată, majorări și dobânda legală și figurează în contul a unui număr de doar 230 de oneșteni.

Desigur, restanțele celor 230 de oneșteni la plata căldurii nu sunt egale, unii având de plată mai mult, alții mai puțin. Însă dacă am face o medie a crențelor, rezultă că fiecare dintre cei 230 de oneșteni aflați în vizorul administratorului special al Termon ar avea de plătit cam 460 de euro!

Pe de altă parte, recuperarea creanțelor de la clienții debitori decurge în ritm de melc. În același raport se menționează că în luna mai 2018 a fost recuperată incredibila sumă de 766 de lei!

La data de 30 aprilie 2018, exista și o societate comercială din Onești rămasă debitoare la Termon CT, cu suma totală de recuperat de 6.466 de lei prin intermediul executorului judecătoresc.

Nu se menționează în raportul amintit care este cuantumul creanțelor de la clienții debitori persoane fizice și juridice care nu mai pot fi recuperate niciodată, fiind prescrise.

Termon CT a fost închisă acum câțiva ani, după ce a acumulat datorii imense către furnizori, în condițiile în care oneștenii s-au debranșat masiv de la sistemul centralizat determinați, în primul rând, de prețul uriaș al gigacaloriei practicat de societatea înființată în timpul administrației Lemnaru.

Construirea centralelor termice de cartier a costat municipalitatea oneșteană zeci de milioane de euro, bani luați sub formă de împrumut, la care se mai plătesc rate și astăzi.