În scandalul câinilor fără stăpân de la adăpostul din Onești, declanșat de afirmațiile primarului Gnatiuc, care a anunțat eutanasierea patrupedelor bolnave incurabil, și care apoi s-a propagat și a escaladat cu repeziciune pe rețelele de socializare, fiecare dintre părți vine cu argumentele sale.

Pus la zid pe rețelele de socializare, primarul Gnatiuc se apără cu datele statistice ale ultimilor patru ani, privind activitatea de ecarisaj desfășurată la nivelul orașului.

Din tabelul alăturat (foto mic 1) se observă o creștere semnificativă a numărului adopțiilor și a sterilizărilor câinilor în ultimii doi ani, după redeschiderea adăpostului de câini.

Reamintim că, în decembrie 2015, adăpostul pentru câinii fără stăpân de la Onești, care aparține primăriei, fusese închis de inspectorii Direcției Sanitar Veterinare, după ce au fost constatate mai multe nereguli, iar administratorii acestuia amendați.

Totodată, de la an la an s-a înregistrat o scădere a numărului câinilor bolnavi incurabil eutanasiați. “Eutanasierea s-a făcut doar în cazuri extreme, în cazul animalelor foarte bolnave, fără șanse de recuperare, la decizia medicului specialist, se precizează în comunicat.

Foarte interesantă este poziția Lidiei Zahiu, președinta Asociației Help Animals From Onești, care nu arată cu degetul doar spre angajații DPP ce se ocupă de adăpostul de câini fără stăpân de lângă obor, ci și spre iubitorii de animale.

Sunt voluntară de 5 ani la Onești…totuși deși dezinformate, foarte multe persoane comentează, dar nimeni nu face o plângere, o sesizare… Sunt autorități care trebuiesc informate…bla bla bla urile pe Facebook nu ajută cu nimic!
1. Câinii sunt hrăniți zilnic de luni până vineri de către angajata asociației (cu mâncare mai mult decât suficientă / 15-17 saci din partea Asociația Help Animals From Onești + mâncare junior cât este necesar, umedă pt. pui și pentru bolnavi , 4-5-7 saci de către DPP Onești). Problema se pune pe week-end, când nu avem voie să intrăm, nu primesc mâncare …dar asta nu se poate demonstra.
2. S-a propus eutanasia câinilor începând cu cei bolnavi, dar nu este încă o hotărâre (nu citiți articolul printre rânduri).
3. Acest câine
(foto mic 2) a fost capturat prin tranchilizare ieri, pus la un loc cu alți mulți câini în țarc, inevitabilul s-a produs.( cine cunoaște comportamentul câinilor, știe că se poate întâmpla asta cu un câine sedat și restul agitați de către muncitori și de stresul supraaglomerării).
4. Vă rog, oneșteni….faceți voluntariat, implicați-vă în această situație și apoi trăncăniți. Eu reprezint un ONG care se implică în limita posibilităților: mâncare, sterilizări, adopții, donații reprezentând :medicamente, cuști, mături, lopeți, paie, hrănitori, găleți și …..o angajată 8 ore de luni până vineri pentru curățenie și tot ce i se permite să facă într-un Adăpost public. NU TRECE NIMENI, NIMENI prin acest loc, niciun voluntar… și vă mirați de ce se întâmplă asta? Pentru că iubitorii de animale stau în spatele computerului – așa mi se dă replica mereu! Și nu vă prefăceți că nu știți, pentru că am făcut tot posibilul că această situație să se facă cunoscută (vezi știri PRO TV 2015). Oneștenii nu sunt prezenți nici fizic și nici moral față de acești bieți câini. Mai des vin oamenii din Germania în Adăpost decât oneștenii. Ei nu au niciodată timp și putere să facă voluntariat, habar nu au ce înseamnă… și mă refer strict la ADĂPOSTUL PUBLIC
, a scris Lidia Zahiu, pe facebook, acum două zile.