Mitingul la care urmează să participe românii din diaspora este un bun prilej pentru a aminti opiniei publice despre amploarea fenomenului migraţei românilor, în cei 11 ani de când România a aderat la Uniunea Europeană, dar şi despre aportul financiar al românilor plecaţi la muncă afară pentru ţara lor, măsurabil strict prin volumul sumelor de bani pe care le-au trimis acasă, scrie economica.net.

Potrivit datelor publicate de Banca Mondială, remiterile de bani ale emigranților  români – adică sumele de bani trimise acasă de aceștia prin intermediul băncilor sau al sistemelor de transfer – s-au ridicat, numai anul trecut, la echivalentul a aproape 5 miliarde de dolari americani!

Trebuie precizat că în afara remiterilor de bani ale emigranților români care se regăsesc în rapoartele Băncii Mondiale, în țară mai intră constant sume importante de bani lichizi.

În total, în cei 11 ani de când România a devenit membră a Uniunii Europene, românii care trăiesc în afara țării – în număr de 3.662.849, conform datelor Băncii Mondiale – au trimis echivalentul a 24,5 miliarde de dolari, mai scrie sursa citată.

Dacă anul trecut românii din străinătate au trimis acasă 4,944 miliarde de dolari, în 2016 remitențele emigranților români în 2016 s-au ridicat la 3,489 miliarde de dolari.

Cei 3,662 milioane de români numărați de Banca Mondială trăiesc în principal în Italia – 1,02 milioane, Spania – 640.000, Germania – 533.000 și Marea Britanie – 340.000.