Mai întâi, certitudinea: de la 1 ianuarie 2019, oneștenii vor plăti gunoiul cu aproape 5 lei mai mult, taxa majorându-se de la 9,97 lei/lună/persoană, la 14,27 lei. Nu știu dacă altundeva în țară se mai plătește atât de mult! Este de verificat.

Pe de altă parte, să stăm acum să-i înjurăm pe consilierii locali ori pe primar chiar nu ajută la nimic.

Combinația asta numită pompos “Sistem Integrat de Management al Deșeurilor Solide în Județul Bacău  îmi pare că a fost foarte prost gândită de la bun început. Adică de prin 2008-2009, când cei mai mulți dintre actualii reprezentanți ai orașului nu aveau nicio treabă cu politica. Atunci erau alții. Iar UNU pe Trotuș o să dezvolte și acest subiect.

Revenind, doar ghinionul a făcut ca oalele să se spargă în capul aleșilor de astăzi! N-or fi ei, chiar toți, cei mai buni, cei mai serioși, cei mai bine intenționați, dar e limpede ca lumina zilei că niciun consilier zdravăn la cap și care, pe deasupra, are în continuare aspirații politice nu ar fi votat o asemenea creștere, în prag de an preelectoral.

Și atunci? Cum a fost posibil să treacă un asemenea proiect? Simplu! Între a risca să rămânem fără operator de salubrizare și munți de gunoaie pe străzi și o majorare asupra căreia se poate reveni ușor atunci când se va fi reglat tot ce ține de acest serviciu, s-a ales varianta a doua.

În plus, se aude că din ecuație ar urma să dispară ADIS. Foarte bine! “Mai puține guri de hrănit!”, ar exclama clevetitorii.

Încă o dată afirm, este cât se poate de evident că nimănui nu i-a picat bine această majorare cu 50%.

Să nu uităm, însă, că aceeași consilieri și același primar au stabilit, de comun acord, nu mai departe decât luna trecută, micșorarea tuturor taxelor și impozitelor locale, ceea ce nu-i de colo! Poate cineva să explice logic de ce un bucătar ar alege să-și orneze tortul făcut cu atâta iscusință nu cu ciocolată, ci cu frunze de pelin?

P.S. – Bineînțeles că nimănui nu-i convine să plătească pentru greșelile altora. Să vă amintesc însă de ratele pe care le plătim și astăzi la creditul luat pe timpul lui Lemnaru pentru celebrele centrale de cartier?