Tot mai mulți copii dau naștere altor copii, iar cifrele din ultimul an analizat, 2022, sunt alarmante. O mulțime de tinere au devenit mame atunci, deși nu ajunseseră la vârsta majoratului. Ce indică cele mai recente date și cât de gravă este situația în România.

În urma datelor recente furnizate de Ministerul Familiei din România, se constată că numărul mamelor minore înregistrate în țară în anul 2022 a înregistrat o ușoară scădere de 4,40% față de anul precedent, fiind evidențiate un total de 7.120 de astfel de cazuri.

Aceste cifre au fost înregistrate la nivel național, însă concentrarea cea mai mare de mame minore s-a înregistrat în județul Mureș, cu peste 400 de cazuri, urmat de Bihor, Brașov și Dolj, fiecare având peste 300 de mame minore înregistrate.

Județul Bacău vine imediat după Dolj, cu 282 de cazuri de mame minore, un număr de asemenea alarmant.

Dacă județele Argeș, Bacău, Călărași, Constanța, Iași și Sibiu au consemnat un număr de mame minore între 200 și 300 fiecare, alte județe, precum Alba, Arad, Buzău, Cluj, Covasna, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Ilfov, Maramureș, Neamț, Olt, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Suceava, Teleorman, Timiș, Vaslui și Vrancea, au înregistrat între 100 și 200 de cazuri.

Județul Gorj a înregistrat cel mai mic număr de mame minore în anul 2022, cu doar 57 de astfel de cazuri. De asemenea, și în județele Bistrița-Năsăud, Brăila, Mehedinți, Tulcea și Vâlcea, numărul mamelor minore a fost sub 100 în același an.

În ceea ce privește municipiul București, în anul 2022 au fost înregistrate 151 de mame minore.

Un medic specialist în obstetrică-ginecologie atrage atenția asupra faptului că sarcina la vârste atât de fragede poate avea consecințe grave atât pentru mama adolescentă, cât și pentru copilul nenăscut. Organismul tinerei este încă în curs de dezvoltare și poate fi pus sub presiune din cauza cerințelor suplimentare ale sarcinii. (foto: imagine ilustrativă)