A fost aprobată Ordonanța de Urgență care modifică și completează legislația pentru asigurarea unui răspuns cât mai prompt la urgențe, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu. Astfel, nu se va mai putea vinde nicio cartelă SIM prepaid fără datele personale ale utilizatorului. Totodată, au fost majorate amenzile pentru apelurile false la 112. Aceste modificări vor intra în vigoare de la 1 septembrie 2020, relatează observator.tv.

Prin aceste modificări se creează cadrul legal pentru implementarea unor servicii care vor asigura furnizarea unor informaţii de localizare mult mai precise ale celor care apelează numărul unic de urgenţă. Astfel, va fi redus semnificativ timpul de gestionare a urgenţei şi implicit cel de răspuns la situaţiile de urgenţă.

De asemenea, pentru îmbunătăţirea localizării persoanei care apelează serviciile de urgenţă, prin acest act normativ se instituie obligaţia furnizorilor de servicii de telefonie mobilă pentru care plata se face în avans de a furniza serviciul numai după ce au colectat datele de identificare ale utilizatorului cartelei SIM care va beneficia de respectivele servicii„, a declarat Nelu Barbu, potrivit news.ro.

Obligativitate intră în vigoare la 1 ianuarie 2020, iar de la 1 septembrie 2020 nu se va mai putea vinde o cartelă SIM fără să fie prezentate actele de identificare ale utilizatorilor.

Cei care au deja cartele SIM prepaid au 8 luni la dispoziţie pentru a transmite datele de identificare, mai scrie sursa citată.

Actul normative amintit stabilește și sancţiuni mai aspre pentru alertarea falsă a autorităţilor: minumul amenzii a fost majorat de la 500 la 1.500 de lei, iar valoarea maximă de la 1.000 la 5.000 de lei.