RAFO Onești, fosta perlă a petrochimiei românești, a intrat oficial în faliment pe 19 septembrie 2019, în urma sentinței pronunțată de Tribunalul Bacău. Chiar și așa, lichidatorul judiciar al societății oneștene, CITR Filiala București SPRL, a anunțat o nouă licitație pentru vânzarea activelor RAFO la începutul lunii decembrie.

După pronunțarea falimentului de către Tribunalul Bacău, prețul de pornire cerut de lichidatorul judiciar pentru activele RAFO Onești a scăzut aproape la jumătate față de cel de la ultima licitație.

Astfel, dacă la precedenta licitație prețul de pornire al negocierii directe de vânzare a RAFO fusese stabilit la 44,625 milioane de dolari, de această dată în anunțul publicat pe site-ul oficial al CITR Filiala București este trecut prețul de 25.000.000 de dolari fără TVA (aproximativ 107,75 milioane de lei).

Potrivit profit.ro, pentru ca rafinăria de la Onești să poată funcționa, este nevoie de reactivarea conductei care o aprovizionează cu țiței și care a fost evacuată în 2013, potrivit Conpet Ploiești, compania de stat care operează sistemul național de transport prin conducte al țițeiului. În acest scop, este nevoie de lucrări de reparație a conductei respective, Bărăganu – Mărtinești – Onești, care ar putea dura până la 2 ani, de constituirea unui stoc de operare de 42.000 tone țiței și de garanții ferme din partea proprietarului rafinăriei privind transportul de țiței pe această rută. Capacitatea de transport a conductei este de 4,5 milioane tone pe an.