România este unul dintre cele 9 state membre ale Uniunii Europene (UE) care nu au adoptat încă moneda comună EURO, care este folosită ]n prezent de peste 330 de milioane de europeni.

Premierul României, Sorin Grindeanu, a declarat, azi, că țara noastră nu va adopta prea curând moneda unică europeană, acest lucru fiind posibil abia după ce veniturile românilor vor fi apropiate de cele ale cetățenilor din alte state membre UE, informează economica.net.

“Să ne asigurăm că această convergenţă monetară se face în paralel şi cu convergenţa veniturilor. Trecerea la euro se poate face numai după ce, credem noi, şi veniturile românilor vor fi aproape de cele din alte state membre ale Uniunii Europene.

Trebuie să învăţăm din practica ţărilor care au trecut deja la euro pornind dintr-o poziţie similară cu a ţării noastre. Noi vorbim de o schimbare majoră care, în mod natural, întâmpină o rezistenţă, o reticenţă la schimbare, dar tocmai de aceea suntem azi şi vom fi şi în viitor aici, pentru a se pregăti acest proces cât mai riguros”, a declarat Grindeanu în cadrul reuniunii Comitetului interministerial pentru trecerea la moneda euro, organizată la Palatul Victoria.

Euro este moneda oficială a 19 dintre cele 28 de state membre UE, aceste țări fiind denumite colectiv “zona euro”. Țările membre UE din afara zonei euro sunt România, Bulgaria, Polonia, Republica Cehă, Suedia și Ungaria, în timp ce Danemarca și Regatul Unit al Marii Britanii (unde între timp s-a votat Brexit-ul) erau vizate de clauza de neparticipare.