România trece în noaptea de sâmbătă spre duminică, 24 spre 25 martie, la ora oficială de vară, acest lucru însemnând că duminică, 25 martie, va fi cea mai scurtă zi din tot anul 2018, având numai 23 de ore.

Prin trecerea la ora de vară, ceasurile se vor da cu o oră înainte, iar ora 03.00 va deveni 04.00.

În perioada orei de vară, diferența dintre ora oficială a României și Timpul Universal (GMT) va fi de trei ore, până pe 28 octombrie, când se va reveni la ora de iarnă.

Introducerea orei de vară a avut drept principal scop o mai mare economie a resurselor energetice, prin reducerea folosirii luminii artificiale în detrimentul celei naturale.

Mecanismul prin care se schimbă ora, primăvara și toamna, este folosit de peste 100 de țări din întreaga lume, iar în România ora de vară a fost adoptată în 1932.

Câțiva deputați europeni, preocupați de efectele asupra populației ale schimbării orei, au votat o rezoluție referitoare la modificarea sistemului actual privind ora de vară, dar Comisia Europeană nu a luat nicio decizie în acest sens, fapt pentru care NU S-A STABILIT NIMIC privind eliminarea măsurii trecerii la ora de vară.

Prin trecerea la ora de vară, persoanele care suferă de anxietate și depresie ar putea simți un disconfort crescut, fiind nevoie de o perioadă de acomodare.