Rețeaua de canalizare s-a înfundat în cartierul TCR din Onești, încă din weekend, iar apa a inundat mai multe străzi spre disconfortul locuitorilor din zonă, care trebuie să suporte și mirosul pestilențial.

Lucrătorii de la RAJA, operatorul sistemului de apă și canalizare din Onești, acționează de două zile să desfunde o coloană de canalizare înfundată, din care cauză apa din sistem a refulat pe străzi. O misiune dificilă, în condițiile în care s-au găsit aruncate în canalizare tot felul de obiecte care n-ar trebui să ajungă acolo niciodată, inclusiv animale moarte!!!

“Ăștia suntem, din păcate! Vrem toți schimbare, ne cerem drepturile în stradă, dar nu suntem în stare să respectăm câteva reguli elementare de conduită, mai ales când conviețuim laolaltă. Care civilizație, că mulți dintre noi sunt nesimțiți de-a dreptul?! Eu știu oameni care aruncă la WC vată, cârpe, prosoape, coji de cartofi, și te mai miri că se înfundă canalizarea! Le-am zis să nu mai facă asta, că se înfundă canalizare, dar eu am spus, eu am auzit. Acum tragem ponoasele!”, a comentat un domn care locuiește zonă.

De atfel, într-o statistică recentă a operatorilor de apă și canalizare din țară, pe primele locuri între cauzele care determină înfundarea sistemului de canalizare sunt micile obiceiuri domestice care indică lipsa cunoștințelor de bază cu privire la canalizare și reciclare.

“Oamenii noștri lucrează pentru remedierea situației încă din weekend. S-a ajuns în situația de față pentru că nu sunt respectate câteva reguli esențiale care determină înfundarea sistemelor de canalizare, dintre care aș aminti:

– să aveţi în vedere că vasul de WC nu este coş de gunoi! Niciodată să nu aruncaţi în el resturi alimentare sau orice fel de deşeuri solide. Odorizantele sau jucăriile copiilor scăpate accidental în el trebuie îndepărtate!

– mortarul de ipsos sau de ciment rămas neutilizat în cursul lucrărilor de construcţii sau de renovare a locuinţei nu are ce căuta în vasul de WC! Aşteptaţi până se solidifică şi aruncaţi-l la gunoi.

– cel mai mare duşman al conductelor interioare de canalizare menajeră sunt cârpele, vata medicinală şi produsele de igienă intimă. Fibrele lor fine se agaţă de neregularităţile pereţilor interni ai conductelor, facilitând formarea dopurilor.

– în ultimii ani, de când a luat amploare economisirea apei calde potabile, în conductele de canalizare se formează depuneri de grăsimi, care înfundă mai uşor țevile.

– obiectele solide sau tăioase trebuie duse la gunoi, în loc să le aruncăm în reţeaua de canalizare.

– vopseaua nu se aruncă la canal niciodată”, ne-a declarat Cristiana Călin-Ghioc, adjunct-șef Centru Zonal Onești – RAJA SA Constanța și totodată purtător de cuvânt al centrului zonal de la Onești.