Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bacău a lansat în urmă cu o lună campania ”Elevi în siguranță”, destinată în special elevilor navetiști. În acest context, polițiștii de prevenire s-au deplasat azi în municipiul Moinești unde au desfășurat  activități specifice la liceele ”Spiru Haret” și ”Grigore Cobălcescu”.

Pornind de la premisa că școala este locul în care elevii merg cu plăcere, pentru a învăța și pentru a lega prietenii pe viață, că la școală, un comportament civilizat și corect le poate aduce aprecierea profesorilor, dar și a colegilor și că școala este însă și locul în care poți să rămâi fără telefon sau banii de buzunar, sau chiar să cazi victima unor altercații, polițiștii au transmis mai multe avertizări și mesaje preventive elevilor participanți la activitate.

Prin discuțiile purtate cu cei prezenți la orele de prevenire, prin difuzarea unor filme educative și raspunsurile oferite la diferite întrebări, polițiștii și-au dorit ca un număr cât mai mare de elevi navetiști să fie informați cu privire la riscurile la care se expun pe drumul către școală sau spre casă, în condițiile în care manifestă neglijență sau indiferență față de propria persoană și propriile bunuri, îndeosebi cele lăsate la vedere.

O altă temă abordată a fost cea a siguranței în mediul online întrucât internetul este o lume fantastică, plină de informații și lucruri utile, dar ea poate ascunde și pericole.Totodată, întrucât adolescenții sunt printre cei mai mari consumatori de internet, poliţiştii au fost purtat discuții cu aceştia despre internet, despre beneficii, dar și despre pericolele din lumea virtuală.

După activitățile desfășurate în unitățile de învățământ, polițiștii de prevenire împreună cu cei de proximitate din Moineşti s-au îndreptat către piețele din municipiu, unde au împărțit materiale informative și au discutat direct cu cetățenii prezenți despre cum ar trebui să se comporte pentru a nu deveni victime ale unor infracțiuni, principalele aspecte vizând furturile din locuință și tâlhăriile.

Astfel de activităţi de prevenire și informare se vor desfășura și în săptămânile viitoare, în celelalte orașe din județ, sub egida acelorași campanii, până la sfârșitul anului.

Sursa: comunicat de presă IPJ Bacău