Operatorul de salubrizare Romprest va desfășura o campanie de colectare de la populația municipiului Onești a deșeurilor voluminoase, a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) și a deșeurilor periculoase din deșeuri menajere.

Acțiunea se va desfășura în cursul zilei de sâmbătă, 28 iulie, iar oneștenii interesați să scape de aparatele electrice și electronicele vechi, care nu le mai sunt de trebuință, vor avea la dispoziție 10 puncte unde pot depune deșeurile, împrăștiate în tot orașul.

Studiile arată că astăzi sunt mai multe aparate electrice – cum ar fi telefoane mobile, computere sau televizoare – decât oameni. Se estimează că până în 2020 fiecare om va deține, în medie, şase aparate. În ultimii 10 ani, achiziția de aparate noi a crescut exponențial.

Legislația specifică și obligativitatea colectării selective a DEEE are ca motivații principale protecția mediului, a sănătății populației și a resurselor pământului de efectele negative, iremediabile, ale deșeurilor electrice, mai ales în contextul unei creșteri continue a numărului de aparate electrice existente în casele oamenilor.

Deşeurile electrice au în structura lor componente non-biodegradabile, ce conţin substanţe toxice. Ajunse la groapa de gunoi sau în natură, aceste substanţe poluează solul, aerul şi apa, afectând sănătatea tuturor.